Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:45:15

"Зелена" енергетика Корюківської громади

21.03.2019   10:48Агенцiя

«Сонячні» дерева на півдні, станція на "біомасі" на півночі – так в Чернігівській області розвивають альтернативну енергетику та знижують залежність від газу та вугілля. І збалансовують бідність регіону на виробництво традиційної електроенергії, яку доводиться закупати в інших областей.

Корюківська ТЕЦ побудована у 2016 році компанією «Clear Enegry». Підприємство потужністю 4 мВт за рік відпускає в енергомережу близько 25 млн кВт/год електроенергії – стільки в середньому споживають три з половиною тисячі квартир. А, отже, підприємство суттєво покращує енергобаланс всієї області.

За словами керівників підприємства, вони завжди готові до спілкування та розповідати про можливості відновлювальної енергетики. Для популяризації цієї теми організували прес-тур на Корюківську ТЕЦ.

«Такі станції можуть працювати в кожному районі, не тільки в кожній області. Для виробництва енергії та тепла вони можуть споживати солому, відходи деревообробних підприємств, олійних комбінатів, сухі дерева з лісу. Корюківська станція продає електричну енергію, яку споживають у Чернігівській області. У майбутньому ТЕЦ може виробляти тепло і конкурувати з місцевими теплогенеруючими кампаніями», - зазначив Сергій Савчук, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. За його словами, розвиток відновлювальних джерел енергії – це енергетична незалежність України, це додаткові робочі місця, нові професії та спеціальності.

Саме тому Держенергоефективності та кампанія «Clear Enegry» підписали меморандум про співпрацю, згідно якого студенти, які вивчають енергоменеджмент, альтернативну енергетику, зможуть проходити практику на Корюківській ТЕЦ або інших станціях, які будує кампанія «Clear Enegry» в Україні.

«Наша компанія вклала в будівництво Корюківської ТЕЦ вісім млн євро, частину з яких склали інвестиції від європейських партнерів. Щорічно компанія сплачує майже 12 млн грн. податків, частина з яких залишається в Корюківській громаді. На станції працює близько 40 людей», - розповів Андрій Гриненко, засновник компанії “Clear Enegry”.

За словами Сергія Савчука, подібні проекти треба розвивати у масштабах всієї країни для всіх регіонів та громад. В цьому напрямку Держенергоефективності працює з інвесторами із Фінляндії, Данії та інших країн.

ТЕЦ побудували на території Корюківської громади з таким розрахунком, що тут в радіусі ста кілометрів є можливість отримати сировину – дерев’яну тріску. Будівництво станції розвантажило переповнені склади деревообробного підприємства, де накопичувалися відходи виробництва. Вони гнили взимку та восени, а влітку часто ставали причиною пожеж. Тепер це підприємство отримує дохід за відходи. Також використовують деревину, яку здають лісгоспи. Ліси час від часу потрібно чистити від зламаних дерев, гілок тощо. За словами представників компанії, 90% сировини – це відходи деревообробних підприємств.

«Сировина для розвитку енергетики практично є всюди – і лісові господарства, і сільське господарство. Мене, як інвестора, підштовхнув досвід країн Прибалтики. Місто Каунас, де 300 тис жителів, не спалює жодного кубічного метра газу. 80% енергетики Литви виробляється за рахунок біомаси. Ми намагаємося реалізувати це в Україні», - сказав Петро Багрій, засновник компанії “Clear Enegry”.

Оксана Стельмах

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини