Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 04:29:29

Про підготовку до опалювального сезону - на всеукраїнській селекторній нараді

26.07.2018   08:39Агенцiя

На селекторі, який провів Віце-Прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, мова йшла про підготовку регіонів до осінньо-зимового періоду 2018/2019 року. Як завжди, акцент – на готовності до стабільної роботи об’єктів житлово-комунального господарства та підприємств паливно-енергетичного комплексу, а також закладів освіти, медицини, культури і соціального захисту.

Чернігівську область на нараді представляли голова ОДА Валерій Куліч, керівники міст обласного значення, очільники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації та профільних підприємств області.

До речі, на сьогодні на Чернігівщині вже половина об’єктів ЖКГ та соціальної сфери готові до проходження осінньо-зимового періоду. Готовність підприємств паливно-енергетичного комплексу в середньому складає 55%.

Так, зокрема, на складах Чернігівської ТЕЦ вже накопичено 103,9 тисячі тонн вугілля – майже 94% від плану. Комунальними підприємствами та службою автомобільних доріг підготовлено 21 тисячу тонн посипкового матеріалу і реагентів, перевірено на готовність 257 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки.

Одне з найбільш проблемних питань, яке було озвучене під час селектору, – розрахунки за енергоносії.

– Загальна картина щодо розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий газ і електроенергію покращилася за останній місяць на 4%. Проте ситуація досі залишається незадовільною. Це, в першу чергу, вплине на отримання номінації від НАК «Нафтогаз» у вересні, коли фінансова дисципліна по розрахункам підприємств має вийти на рівень не менш як 90%, – зазначив Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко і наголосив на особистій відповідальності як керівників підприємств, так і очільників органів місцевого самоврядування, яким належать ці комунальні підприємства. Також Геннадій Зубко нагадав представникам областей про прийнятий закон 1730 про реструктуризацію боргів, який дає можливість підприємствам частково «зняти» з себе борговий тягар.

Чернігівщина не була зазначена стосовно цього питання ні в аутсайдерах, але ж і не в лідерах.

За оперативними даними теплопостачальних підприємств області, за 2018 рік спожито природного газу на 510,3 мільйона гривень, сплачено ж – 609,2 мільйона гривень (рівень оплати за поточний рік – 119,4%). Проте стовідсотково не дозволяє розрахуватися за спожитий природний газ невідшкодована різниця у тарифах на суму 179,9 мільйона гривень та 251,5 мільйона гривень заборгованості, яка накопичилася ще з попередніх років (споживачі заборгували 191 мільйон гривень, борг по пільгах та субсидіях – 60,5 мільйона гривень).

Ще одне проблемне питання (по суті, з його обговорення і почалася сьогоднішня розмова) – забезпечення системи критичної інфраструктури.

Геннадій Зубко повідомив, що наразі усунено можливий кризовий сценарій забезпечення водоканалів на території країни рідким хлором через зупинку роботи «Дніпроазоту». Підприємство вже відновило роботу і пішли перші поставки хлору. До того ж, кілька водоканалів знезаражують воду за допомогою румунського хлору, очікується поставка хлору з Узбекистану.

Урядовець переконаний, що система критичної інфраструктури не повинна залежати від одного підприємства. Він доручив головам облдержадміністрацій негайно вивчити питання готовності до локалізації подібних техногенних збоїв. Держпродспоживслужба, зі свого боку, разом з фахівцями водоканалів має постійно здійснювати перевірку проб води та додатково контролювати її якість.

Віце-Прем’єр-міністр наголосив, що нещодавня ситуація з хлором демонструє неналежне виконання своїх обов’язків місцевою владою, особливо в умовах фінансової децентралізації, коли коштів на місцях достатньо:

– Я – «за» децентралізацію! Але я – «за» ефективне управління в умовах децентралізації, і за дисциплінарну революцію, і за виконання владою на місцях своїх обов’язків в умовах децентралізації.

До слова, в Чернігівській області постачання питної води споживачам відбувається виключно із артезіанських свердловин, тому потреба в постійному знезараженні питної води відсутня. Гіпохлорит натрію використовується для промивки водопровідних мереж, водонапірних башт та резервуарів питної води. Річна його потреба – 1,1 тонни, зараз у наявності – 1,7 тонни.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини