Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:45:17

Чому е-квиток потрібен Чернігову?

16.11.2017   08:51Агенцiя

Електронний квиток – це всього лише інструмент в так званому трикутнику «перевізник-пасажир-міська влада». І кожне місто в праві обирати свою модель впровадження е-квитка.

Чернігів тільки на порозі шляху впровадження е-квитка – нещодавно був оголошений конкурс на е-квиток. І для того, аби цей процес у Чернігові пройшов максимально ефективно і успішно для всіх зацікавлених сторін, був організований публічний захід із залученням провідних експертів в сфері е-квитка.

Організаторами заходу виступила громадська діячка, депутатка Деснянської районної у місті радиТетяна Романова разом з Всеукраїнською громадською організацією «Центр реформ транспортної інфраструктури України».

Із запрошених гостей Круглого столу- провідні експерти з Києва, практики з Житомира та Львова, котрі поділись своїм досвідом та знаннями в сфері е-квитка. Зокрема, ці міста вже визначились для себе з тією моделлю е-квитка, яка буде працювати в місті.


Досвід Житомира

Іван Фурлет, директор КП «Житомиртранспорт», поділився досвідом щодо запровадження е-квитка у Житомирі. Цей процес у Житомирі почався ще в 2014-2015 роках, коли до влади прийшла нова команда. І незважаючи на обмежені ресурси, Житомир став одним з небагатьох міст, котрі запровадили автоматизовану систему оплати проїзду в міському транспорті.
Якщо говорити про оператора, то Житомир пішов шляхом не віддавати комусь такий стратегічний напрямок, як перевезення і самостійно впроваджувати е-квиток в громадському транспорті. Відповідно для цього було створено окреме комунальне підприємство, яке наразі займається впровадження е-квитка.

Все почалося з того, що кондукторам роздали валідатори і перевели друк квитків в електронну форму. Тоді профільні органи Житомирувже мали змогу бачити пасажиропотік. Далі перейшли на встановлення стаціонарних валідаторів у комунальному транспорті (тролейбуси).

А вже сьогодні розпочали роботу щодо створення необхідних умов для підключення приватних перевізників до автоматизованої системи. Житомирпрагне прийти до тієї моделі, коли місто збирає всю готівку з маршрутів і виплачує перевізнику певний тариф за обслуговування маршрутів, тобто оплата за кілометр-пробіг.

Також Іван зазначив, що комунікація між зацікавленими сторонами – дуже важлива складова у цьому процесі. Населення має розуміти, що це і навіщо воно потрібно.


Досвід Львова

Святослав Товстига, член Робочої групи при міській раді щодо впровадження е-квитка, поділився досвідом впровадження е-квитка у Львові. Там цей процес почався ще в 2011 році і триває до сьогодні.

У Львові було пройдено кілька різних етапів, розглянуто різні види впровадження е-квитка, проведено більше 200 робочих груп. Після чого прийшли до спільного рішення – кредит ЄБРР на встановлення е-квитка в громадському транспорті міста.

ЄБРР дає консультантів, котрі допомагають із впровадженням е-квитка в місті. Окрім цього, банк дає грант на проведення інформування та інших необхідних заходів паралельно із впровадженням е-квитка.
 
Що також важливо, Львів дуже багато уваги приділяє саме роз’яснювальним зустрічам в різних професійних колах суспільства про проект е-квитка. В місті діє профільна робоча група з цього питання, в яку також входить громадськість.

В основу автоматизованої системи у Львові покладено принцип побудови системи AccountBased

Основні переваги:
-    не потрібно коштовних і дорогих в обслуговуванні автоматів з продажу квитків (TVM);
-    поповнення відбувається миттєво, без фізичної присутності картки, достатньо знати тільки її №;
-    відразу можна реалізувати безліч способів поповнення (SMS, Інтернет, будь-якиймагазин, кіоск, який має банківський термінал);
-    система читає QR- та штрих-коди;
-    швидка адаптація для інших завдань (тільки програмні рішення).


На Круглому столі також були присутні перевізники міських маршрутів, зокрема представники ПрАТ «Таксосервіс». Вони були зацікавлені у системі е-квитка, але мають ряд питань поки що без відповіді: на законодавчому рівні, на рівні місцевої влади. Адже це перший захід, що відбувся в місті в рамках даного питання.


Що дає е-квиток?

Система е-квитка дозволить вивести з обігу «живі гроші». Завдяки електронному квитку можна зробити прозорим перевезення пільговиків та інших пасажирів. Також це покаже достовірну інформацію про пасажиропотік у громадському транспорті. Важливо, щоб у тролейбусах та маршрутках працювала одна система е-квитка, адже різні варіанти оплати – це стимул до маніпуляцій із грошима.

Під час обговорення проблематики е-квитка, учасниками були зроблені певні висновки:
Не вистачаєЧ ернігову, в першу чергу, містянам та перевізникам на даному етапі інформації про автоматизовану систему оплати проїзду в міському громадському транспорті. На початковому етапі взагалі відсутня комунікація «місто-населення», «місто-перевізники». Населення не розуміє, що дає впровадження е-квитка в містіЧернігові.

Рекомендаціїнапрацьовані учасниками круглого столу для міської ради:
-    Питання оплати перевізнику. Місто бере на себе акумулювання всієї готівки з обслуговування громадським транспортом, і виплачує перевізнику певну суму за пророблену роботу (за кілометр-пробіги). Рано чи пізно місто має прийти до цивілізаційної моделі. Тобто за умови наявності нормального автобусу, який виконує графік і маршрут, перевізник отримує оплату за свою роботу.
-    Запровадження системної комунікації з населенням, проведення роз’яснень як з перевізниками, так і з населенням (проведення різноманітних зустрічей, створення робочих груп і т.д.). Це питання має бути максимально освітлене і зрозуміле для людей.
-    Контроль. Виробити механізми контролю в процесі використання е-квитка.
-    Комплексний підхід. Електронний квиток має бути запроваджений у всіх видах громадського транспорту, не тільки в тому, що обслуговує комунальне підприємство.

По результатам круглого столу всі напрацьовані рекомендації щодо впровадження е-квитка у місті Чернігові ми передано до Чернігівської міської ради. В рекомендаціях враховані досвід і помилки інших міст, які Чернігів може уникнути. Сподіваємось вони будуть взяті до уваги під час реалізації е-квитка у місті Чернігові.


Депутат Деснянської у місті Чернігові ради Романова Тетяна

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини