Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:49:23

"Шоу" на Срібнянщині, або як заспокоїли Миколу Дмитренка

28.03.2017   14:51Агенцiя

Традиційно в лютому-березні на теренах Срібнянського району проходять збори сільських громад, на яких підводяться підсумки минулого року, заслуховуються звіти органів місцевого самоврядування, відбуваються дискусії пайовиків з орендарями земельних паїв, вирішуються інші нагальні соціально-економічні питання.

Проте цьогоріч звичайні збори перетворилися на гостросюжетне «шоу» з непередбачуваними наслідками. Але давайте про все по порядку.

Підприємство ТАС АГРО часто проводить подібні зустрічі з пайовиками в різних регіонах України і постійно вони відбуваються в дружній та доброзичливій атмосфері. Директорам господарств і представникам агрохолдингу завжди є про що розповісти людям, повідомити приємні новини про збільшення орендної плати за земельні паї, поінформувати про спільну з Благодійним фондом Сергія Тігіпка підтримку соціальної сфери, вирішити наболілі господарські і повсякденні проблеми сільської громади.

Такі ж збори з сільською громадою мали пройти в конструктивній течії і в селі Харитонівка, що на Срібнянщині. В цьому населеному пункті підприємство «Обрій» LTD, що входить до структури компанії ТАС АГРО, обробляє майже 1400 га землі і об’єднуює більше 300 пайовиків. На зустріч з селянами вирушили генеральний директор господарства Олег Ростиславович Фіщук, та директор з земельних питань агрохолдингу Андрій Андрійович Левковець.

Ніхто не передбачав проблем та негараздів, допоки керівники не приїхали до сільської ради, де їх уже на представницькому джипі очікував чи то депутат районної ради, чи то директор СТОВ «Батьківщина» - Микола Михайлович Дмитренко. Стало зрозуміло, що зустріч не буде буденною, провокацій оминути не вдасться.

Збори відкрив сільський голова Юрій Олександрович Остапенко, коротко охарактеризувавши соціально-економічне і фінансове становище села та перспективи розвитку населеного пункту. Детально пан Юрій зупинився на допомозі ВБФ «Фонду Сергія Тігіпка» місцевій громаді. А з приводу діяльності фонду можна розповідати не одну годину, адже протягом чотирьох років ним виділено близько 200 тис. грн. на різноманітні проекти лише в одній Харитонівці. Зокрема замінено вікна і закуплена підсилювальна апаратура в будинок культури. Зроблено ремонт ФАПу, придбано фельдшерське устаткування, апарат для фізіотерапії, ультразвуковий інгалятор та необхідні медикаменти. Також фонд профінансував спорудження огорожі на кладовищі та придбання меблів і ноутбука безпосередньо для сільської ради. Загалом по Срібнянському районі сума виділених коштів на соціальні питання склала майже 1 млн грн. Після такого приємного початку слово для доповіді було надано генеральному директору ТОВ «Обрій LTD».

Олег Ростиславович Фіщук, як нещодавно призначений, проте досвідчений керівник господарства, розпочав свою промову з розповіді про себе. Потім він спокійно перейшов до найцікавішого – інформації про умови співпраці з пайовиками в 2017 році. І тут в Олега Ростиславовича, на відміну від багатьох «заслужених» господарників районного масштабу є про що розповісти і чим порадувати селян. Адже в цьому році пайовики ТОВ «Обрій» LTD отримають одну з найбільших в області орендних виплат – 10% від грошової оцінки земельного паю. Крім цього, господарство компенсує пайовикам оранку городів  в розмірі 400 грн (компенсація не залежатиме від наявності присадибної ділянки, чи місця проживання – кошти отримає кожен пайовик). На поховання пайовика компанія виділятиме 2000 грн одноразової допомоги. Ця інформація відчутно пожвавила публіку і пригнітила пана Дмитренка, який з незрозумілих причин опинився у президії й господарство якого, економлячи на бідних пайовиках, надає ці послуги в натуральному вигляді, який важко порахувати і оцінити. Уточнюючі запитання селян до директора СТОВ «Батьківщина», з приводу оранки і виплати на поховання, розлютили останнього і він був змушений зверхньо та грубо закривати роти зацікавленим жителям Харитонівки.

Далі Олег Ростиславович продовжив відповідати на різноманітні запитання, які турбували пайовиків. Одне з найболючіших – виплата коштів за майнові паї незначній кількості селян. Тут директор пообіцяв розібратись і своєчасно вирішити це питання. На особисті і господарські запити керівник надавав конкретні і чіткі відповіді, даючи зрозуміти, що всі проблеми вдасться ліквідувати оперативно. Харитонівці ж подякували директору за якісний і змістовний виступ тривалими  аплодисментами.

Наступним виступаючим став Микола Дмитренко. Проте замість того, щоб повчитись культурі спілкування у Олега Ростиславовича він відразу приступив не до розповіді про досягнення свого товариства, а традиційно став обливати брудом агрохолдинг ТАС АГРО і поширювати серед присутніх недостовірні плітки. Ніби в так званій проблемі «шахматки» (коли обробітком земельних паїв розташованих в хаотичному порядку на одному полі займаються різні господарства)  винне господарство «Обрій» LTD.
 
Звичайно, ніхто із присутніх не надіявся почути урок ораторського мистецтва від випускника професійно-технічного училища, який з допомогою сумнівних методів нажив свої статки. Але такої відвертої нісенітниці і неправди не міг слухати директор з земельних питань ТАС АГРО. На відміну від заляканих місцевих жителів, які не раз отримували погрози від Миколи Дмитренка і його підопічних, Андрій Левковець знайшов що відповісти. Перш за все він повідомив, що у агрохолдингу ТАС АГРО, який працює в шести областях і обробляє майже 90 000 га землі, чомусь не виникає подібних непорозумінь в інших регіонах. Лише там де працює СТОВ «Батьківщина» від такої проблеми постійно страждають як прості фермери так і великі агропідприємства.

Конструктивні і зрозумілі пояснення не сподобались пану Дмитренку, який почав безперервно коментувати і перебивати доповідача. Проте і в цьому випадну не розгубився Андрій Андрійович. Він став виплачувати керівнику СТОВ «Батківщина» кошти дрібними купюрами за кожну репліку, адже будь-яка праця в нашій країні має оплачуватись, навіть робота суфлера. Ці дії змогли трішки заспокоїти Миколу Дмитренка і досхочу розвеселили сільську публіку, яка давно не бачила подібної напруги й скучила за гострими суперечками.

З відкритих джерел відомо, що товариство «Батьківщина» і його керівництво не вперше попадає в подібні конфліктні ситуації. Вони прямо-таки спеціалізуються на земельних протиріччях, адже суперечки з господарствами і фермерами спалахують у них чи не кожен рік. Доходило навіть до того, що кілька років тому для вирішення звичайного господарського конфлікту господарство пана Дмитренка найняло озброєних бойовиків з кавказькою зовнішністю, які не церемонились з працівниками конкурента і застосовували фізичну силу. Крім цього, за керівниками скандального господарства свого часу тягнувся цілий шлейф кримінальних проваджень. Зокрема щодо ухилення від сплати податків (мова йде про мільйони гривень), незаконного привласнення майна двох підприємств – «Сільгоспсервіс» і «Срібнерайагросервіс» та побиття міліціонерів.

В решті-решт припинив неконтрольовану дискусію генеральний директор товариства «Обрій» LTD, який присоромив директора СТОВ «Батьківщини», порадивши йому наступного разу розповідати про здобутки свого підприємства і допомогу громаді, а не влаштовувати «шоу» і оббріхувати добросовісних землекористувачів.

Як підтвердила практика, Микола Дмитренко не став з’являтися на наступних зборах місцевої громади в селі Олексинці, напевно побоюючись вдруге стати посміховиськом серед селян. Представники ж його товариства, що приїхали до населеного пункту, лише путались у своїх розповідях і не змогли достеменно пояснити людям, яку шкоду завдаватиме новозбудований елеватор господарства і чому його споруджено в межах населеного пункту. Сподіваємось це питання в майбутньому не залишиться без уваги відповідних органів.

Незважаючи на гострі перепалки між різними господарюючими суб’єктами, пайовики залишились задоволені почутим. Селяни побачили, що не потрібно боятись місцевих «князьків», які не знають міри і нічого не бояться. Й на них знайдуться люди, які розкажуть правду, відкриють очі і поставлять таких хазяїв на місце.  Люди зрозуміли головне, що коли до них приходить обробляти землю велика, надійна, соціально відповідальна і передбачувана компанія, така як ТАС АГРО, інші, місцеві господарства змушені за нею піднімати орендні виплати, вкладати кошти в соціальну сферу села, підтримувати інфраструктуру, виплачувати податки і офіційну заробітну плату.

Андрій Степовий

PR

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини