Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:02:01

Кожен третій безробітний, який перебував торік на обліку в службі зайнятості, потребував додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню

02.03.2017   08:16Агенцiя

Про основні тенденції ринку праці, реформування служби зайнятості, внесення змін до законодавства про зайнятість населення, напрями покращання взаємодії служби зайнятості з роботодавцями та соціальними партнерами говорили на засіданні «круглого столу» в Бахмачі.

Учасники зібрання - представники служби зайнятості, органів влади та місцевого самоврядування, громадськості та роботодавці.

Директор ОЦЗ Лідія Падалка ознайомила присутніх з ситуацією на ринку праці та діяльністю обласної служби зайнятості за 2016 рік.
За її словами, торік з майже 27 тисяч вакансій, поданих роботодавцями до центрів зайнятості області, 57% робочих місць пропонувалися для кваліфікованих «працівників з інструментом». Ще 16% - для робітників, які не потребують спеціальної підготовки. І тільки чверть вакансій - для службовців з вищою освітою.

Натомість кожен третій безробітний, який перебував торік на обліку в службі зайнятості, потребував додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню. А це – випускники навчальних закладів без досвіду роботи, люди з інвалідністю, громадяни передпенсійного віку та інші вразливі категорії населення. Серед шукачів роботи 14% не мали професії, 13% - не працювали з різних причин понад рік і втратили трудові навички. Кожен четвертий у загальній реєстрації – передпенсійник, кожен третій - сільський мешканець, здебільшого менш освічений і мобільний, ніж городянин.

«Отже, статистика свідчить, що роботодавцям області потрібні, переважно, висококваліфіковані робітничі кадри», - підсумувала Лідія Падалка.

Дефіцит працівників робітничих професій, поглиблення дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили, складна демографічна ситуація, активізація міграційних процесів, значний сегмент «тіньової» зайнятості, невідповідності обсягів та якості професійної підготовки молодих фахівців потребам роботодавців – наразі головні проблеми сучасного ринку праці.

«Але незважаючи на всі складнощі, протягом 2016 року службою зайнятості області працевлаштовано понад 13 тисяч безробітних, 4,5 тисяч скеровано на професійне навчання, 7,6 тисяч залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру», - сказала Лідія Падалка.

Зосередила вона увагу також і питанні реформування служби зайнятості. За словами директора ОЦЗ, служба не стоїть осторонь від реформ, які відбуваються в державі, і сама модернізується. Учасники засідання дізналися про новації в її діяльності та очікувані зміни в законодавстві про зайнятість населення.
«Наразі для нас є важливою підтримка з боку роботодавців. Адже саме ви, є домінуючою силою на ринку праці та рушійною – в економіці, тому для нас важливо почути ваші думками щодо удосконалення роботи служби зайнятості», - відзначила Лідія Падалка.

Соціально-економічну ситуацію в районі та її вплив на сферу зайнятості прокоментувала заступник голови Бахмацької райдержадміністрації Галина Рибальченко. Зокрема, за її словами, у цьому році на базі колишнього підприємства «Бахмачхіммаш» планується відкриття комплексу по виробництву олії, розширюються тваринницькі ферми ПСП «Пісківське» та ТОВ «Чернігівська м’ясна компанія», а також збільшаться обсяги виробництва комбікормів на ТОВ «Агросоя 2017».

З особливостями ринку праці Бахмаччини та новими підходами в обслуговуванні клієнтів учасників засідання ознайомила директор Бахмацького РЦЗ Тетяна Халимон. «Серед нових ефективних технологій, які впроваджені й надалі будуть використовуватися в роботі з клієнтами: відеорезюме, відеовакансії, онлайн-співбесіди, спілкування через соціальні мережі, - сказала вона. – Крім того, для покращання обслуговування шукачів роботи цього року запроваджено електронну чергу реєстрації безробітних, що дає змогу записатися на індивідуальний прийом до фахівця без попереднього відвідування центру зайнятості».

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо перспектив розвитку ринку праці та подальшої взаємодії органів влади, служби зайнятості та роботодавців.

Результати багаторічної співпраці з службою зайнятості щодо організації громадських робіт відзначив Гайворонський сільський голова Валентин Бойко і за рішенням виконкому сільради нагородив директора Бахмацького РЦЗ Тетяну Халимон подякою.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини