Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:46:19

Про диференційовані тарифи, або Чому прати вночі вдвічі дешевше

15.08.2016   15:37Агенцiя

— Якщо у пікові години кожне господарство вимкне хоча б одну лампочку, ліміти споживання електроенергії буде дотримано, — зауважив заступник начальника інспекції Держенергонагляду в області Андрій Демченко під час сьогоднішнього брифінгу в облдержадміністрації.

Також в обговоренні взяли участь директор комерційний ПАТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» Роман Бондар та його заступник Олексій Тарарака.

Добовий графік навантаження об’єднаної енергетичної системи України (далі ОЕС України) має значну нерівномірність: пік навантаження - вранці та ввечері, провал навантаження - вночі і майже рівномірне споживанням електричної потужності протягом дня.

Таке споживання потребує регулювання. Шляхів вирішення цього питання два: перше — дороговартісна модернізація обладнання на енергогенеруючих та розподільних підприємствах; друге — заощадливість та введення правильного обліку використаної електроенергії.

З метою стимулювання зменшення споживання електричної енергії в години максимального навантаження і, відповідно, збільшення електроспоживання в години нічної зони доби, НКРЕ України пропонує гнучку систему відповідних тарифів для абонентів із дво- та тризонним лічильником.

Як зауважив Олексій Тарарака, Чернігівщина поволі, втім уже переходить на таку систему споживання та обліку. Найбільша частка зонованого тарифування у місті Чернігів. Фахівець зазначив, що після чергового підняття тарифів (з 1 вересня поточного року), економія в такий спосіб буде значно відчутна — вартість електричної енергії для споживачів, які розраховуються за 2-зонними тарифами у нічний період доби вдвічі менша, а для юридичних осіб — взагалі вп’ятеро.

Новий лічильник доведеться купувати власним коштом, однак його тарифікація здійснюється відповідними органами безоплатно. Вартість пристрою, близько 1,2 тисячі гривень, але окупність — до півтора року. До того ж, можна спробувати купити такий лічильник, скориставшись безвідсотковими кредитами за Програмою енергоефективності.

Детальніше про порядок переходу на розрахунки за спожиту електроенергію по тарифах, диференційованих за періодами часу для побутових споживачів за посиланням.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини