Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:14:37

Як працює Чернігівська ТЕЦ. ФОТОрепортаж

11.03.2016   16:02Агенцiя

10 березня відбувся прес-тур на Чернігівську ТЕЦ, під час якого журналісти ознайомилися із роботою теплогенеруючого підприємства та поспілкувалися з в.о. директора КЕП "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ Фірма "ТЕХНОВА» Віктором Киричком та т.в.о. генерального директора «Укртеплоенерго» Олександром Корчинським.

В ході екскурсії представники ЗМІ побували на вугільному складі, у хімічному цеху, побачили як вугілля перетворюється на пил, а вода - на очищену пару. І звичайно дізналися про поставки вугілля, підвищення тарифів, чи загрожує сухе літо виробництву і які новації та модернізації найближчим часом відбудуться на підприємстві.

«Майже 45 тон запасів вугілля знаходить зараз на складах підприємства. Цього вистачить на два місяці нормальної роботи в опалювальний сезон», - розповів т.в.о. генерального директора «Укртеплоенерго» Олександр Корчинський. Найближчим часом очікується поставка майже 40 тисяч тон вугілля з ПАР, що дозволить почуватися ще більш впевнено.
Вугілля чернігівська ТЕЦ купує або донбаське, або південно-африканське. Вартість однієї тони вугілля з Донбасу приблизно 1400 гривень за тонну, а з ПАР – в середньому 2000 гривень за тонну. Це вугілля групи антрацитів належної якості. Сировину з тимчасово окупованих територій закуповувати вигідніше, але з його поставками виникає багато проблем. Компанія працює лише з українськими постачальниками, які мають відповідні дозволи з боку правоохоронних органів та центральних органів влади.

Влітку минулого року робота ТЕЦ була під загрозою через обміління Десни. Щоб запобігти створенню аварійної ситуації було розроблено спеціальну установку з понтонів, насосів та труб, яка дозволила забезпечити постачання води. Крім того, було проведено модернізацію обладнання, що дало можливість скоротити кількість води, яка використовується для технологічного процесу. Таким чином, завдяки таким заходам містянам не довелося відчути на собі проблеми із поставками гарячої води та тепла. За словами О.Корчинського, якщо влітку знову будуть схожі проблеми, то буде застосована згадана конструкція. «Жоден з мешканців Чернігова цього не відчув. Це були лише проблеми нашого підприємства. І я вважаю, що колектив підприємства з цим впорався», - зазначив Корчинський.

Завершуючи опалювальний сезон, підприємство вже повним ходом готується до поточного ремонту та модернізації обладнання. О.Корчинський висловив сподівання, що ці роботи почнуться і будуть завершені вчасно і ТЕЦ як завжди буде якісно постачати тепло в оселі чернігівців. Також відповідно до інвестиційної програми компанії у багатоквартирних будинках міста до кінця року мають бути встановлені більше 300 приладів обліку. За словами в.о. директора КЕП "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ  ФІРМА "ТЕХНОВА» Віктора Киричка підприємство має можливість виконати ці роботи до кінця 2016 року.

Підприємство очікує отримання інвестиційних коштів в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання». Цей кредит в сумі 35 мільйонів доларів буде надано Світовим банком на 20 років для модернізації міських тепломереж, щоб чернігівці суттєво зменшили свої витрати на обігрів осель. За словами представників Чернігівської ТЕЦ роботи мають розпочатися найближчим часом і триватимуть протягом трьох років.

В ході реалізації цієї програми передбачені наступні кроки:
- демонтаж визначеної кількості центральних теплових пунктів та встановлення індивідуальних теплових пунктів;
- модернізація теплових пунктів та встановлення більш сучасного устаткування;
- диспетчеризація роботи підприємства;
- заміна теплотраси довжиною майже 2 кілометри;
- проведення технічних робіт з безперебійного постачання тепла.

Виконання таких перетворень на теплогенеруючому підприємстві дозволить підвищити енергоефективність та зменшити споживання енергії. «За рахунок цієї модернізації підприємство буде виробляти менше тепла для того, щоб забезпечити таку сам кількість споживачів», - наголосив О.Корчинський.

Ймовірне цьогорічне підвищення тарифів на тепло представники ТЕЦ пов’язують із можливим підвищенням вартості газу, на якому виробляється теплова енергія для населення. І якщо ціна газу зростатиме, то і тарифи на тепло також. Олександр Корчинський підкреслив, що за вимогами МВФ ціна газу має складати 70-75% його вартості. І слідувати цій вимозі чи ні визначає навіть не НКРЕ, а Кабінет Міністрів України.

Щодо публічних звинувачень у несправедливості оплати за тепло в місцях загального користування багатоквартирної забудови, які останнім часом лунали з боку міської влади Олександр Корчинський зазначив: «Нарахування за тепло у під’їздах здійснюється з урахуванням визначеної на законодавчому рівні методики, яка враховує значення температури зовнішнього повітря. У січні нарахування були вищими, оскільки перший місяць цього року був достатньо холодним. Крім цього до січневих платіжок зазвичай зараховуються сплата за останні десять днів грудня», - пояснив керівник. Він також запевнив, що у лютому плата за місця загального користування у житлових будинках буде приблизно в 1,7 рази нижчою ніж у січні.

Як відомо, міська влада створила відповідну робочу групу по вивченню питання правильності нарахування платежів за послуги які надаються КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ Фірма «ТЕХНОВА». Олександр Корчинський зазначив, що фахівцями компанії надаються всі необхідні документи і розрахунки, які дозволять оцінити справедливість тарифоутворення та об’єктивність сплати за обігрів у під’їздах.

В той же час, на думку Олександра Корчинського, незрозумілим є кадровий склад зазначеної робочої групи, де крім спеціалістів у житлово-комунальній сфері є й кілька скандально відомих у Чернігові «громадських активістів». Дивним також, на думку О.Корчинського, є й те, що окремі представники цієї робочої групи першочергово цікавилися інформацією щодо комерційної діяльності підприємства, яка не має жодного відношення до тарифів на тепло.  Зокрема, невідомо навіщо і в чиїх інтересах, їм потрібні угоди про закупівлю вугілля, статутні документи, фінансова звітність підприємства за кілька років тощо. Отже, ймовірно, вже найближчим часом ми почуємо нові публічні звинувачення на адресу Чернігівської ТЕЦ, з яких стануть зрозумілими справжні мотиви і цілі деяких представників зазначеної «робочої групи».

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини