Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:54:54

Космічні технології втілені в зброю

01.02.2016   12:53Агенцiя

Протягом останніх років на ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» здійснюється виготовлення систем керування вогнем броньованої техніки та бойових модулів.

З початком проведення антитерористичної операції на Донбасі чимало вітчизняних підприємств ОПК у рази збільшили обсяги виробництва, адже військо потребувало технічного підсилення. Втім після розірвання коопераційних зв’язків із підприємствами РФ деякі з них були змушені шукати нові ніші на ринку ОВТ. Тим, у кого було високотехнологічне, гнучке виробництво, вдалося розширити спеціалізацію, а заразом і поповнити портфель замовлень на свою продукцію. Серед них і ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів» («ЧеЗаРа»), на якому сьогодні близько 1000 працівників.

Протягом майже 50 років свого існування підприємство електронної промисловості працює в галузі космічного приладобудування. Заступник генерального директора — технічний директор ПАТ «ЧеЗаРа» Микола Пасічний розповів, що сьогодні фактично жоден космічний корабель не здійснює польоти без апаратури, яку виробляє завод. Зокрема це командно-вимірювальна система «КВАНТ», яка забезпечує контроль роботи двигунів розгінного блоку пілотованих і транспортних кораблів.

Крім того, на підприємстві виготовляють систему «СІРІУС», за допомогою якої збирається інформація з датчиків космічного корабля. Також вона забезпечує збереження інформації на ділянці відсутності радіозв’язку з наступним її передаванням. «СІРІУС» використовується на ракетно-космічних носіях «Зеніт-3SL», «Зеніт-3SLБ», «Зеніт-3SLБФ», «Дніпро», «Циклон» у межах участі України в багатьох міжнародних космічних проектах.

За словами Миколи Пасічного, протягом останніх років на ПАТ «ЧеЗаРа» активно розвивається порівняно новий вид діяльності — виготовлення систем керування вогнем броньованої техніки та бойових модулів. Фахівцям підприємства в короткі строки вдалося створити бойові модулі «Десна» та «ІВА». До речі, останній його виробники вважають унікальною розробкою на вітчизняних теренах у класі полегшених модулів. Аналогів БМ «ІВА» в Україні поки що немає.

Втім основною продукцією для Збройних Сил України є електронно-оптичні системи, що дозволяють знаходити ціль, вести спостереження за полем бою і здійснювати повний комплекс управління системою озброєння бойових машин. Зокрема, до них належать «ТРЕК-М» (встановлюється на БТР-3Е1), «ТАНДЕМ-2» (встановлюється на БМП-1), «ТРІАДА» і «ПАНОРАМА-2П», яка є пристроєм колового огляду для пошуку і виявлення цілей командиром екіпажу машини. Всі вони пройшли випробування та встановлюються на різні зразки української техніки. Також на заводі вже розроблені направляюча для ПТКР транспортно-пускового контейнера на бойовому модулі, механізми повороту башти та механізми підйому озброєння БМП, БТР та іншої легкоброньованої техніки.

Триває робота і над радіолокаційними системами — дітищами заводу в цьому напрямку є мобільна РЛС кругового огляду «Дельта» та «Дельта-М». Для ВМС України фахівці заводу освоїли виробництво універсального комплексу управління вогнем «Катран» для всіх типів кораблів та катерів і корабельної артилерійської установки КАУ-30.

У співпраці з ДП «ВО «Південний машинобудівний завод», ДП НДІ «Квант», ПАТ «НВО «Київський завод автоматики імені Г. І. Петровського» заводу «ЧеЗаРа» вдалося налагодити виробництво продукції за різними спрямуваннями — від космічного і військового до цивільного. Словом, нині підприємству є що запропонувати війську для його підсилення.


http://na.mil.gov.ua/29112-kosmichni-texnologi%D1%97-vtileni-v-zbroyu

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.