Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:56:04

ПАТ "Чернігівгаз" в 2,5 рази збільшило кількість безкоштовних повірок газових лічильників

03.03.2015   09:19Агенцiя

Торік ПАТ «Чернігівгаз» спільно з ДП «Чернігівстандартметрологія» безкоштовно повірило 37,4 тисячі побутових лічильників газу, що в 2,5 рази більше аніж в 2013 році. Періодичну повірку необхідно проводити кожні 5-8 років для того, щоб облік газу був достовірний.

Достовірний обліку газу може забезпечити лише справний лічильник, який пройшов періодичну повірку. Вона дає споживачу впевненість, що він сплачує лише за фактично використаний газ. Відхилення від допустимої похибки призводить до неточних показань і нарахувань, і як слідство - до неефективного споживання енергоресурсу.

Для проведення планової повірки побутових лічильників ПАТ «Чернігівгаз» обладнало три контрольно-повірочні пункти, де фахівці ДП «Чернігівстандартметрологія» виконують ці роботи. З 37,4 тисяч лічильників, майже половину – 15,8 тисяч, державний повірник визнав непридатними до подальшого використання через невідповідність вимірювальним характеристикам.

Нині понад 266 тисяч сімей Чернігівської області, а це 76,6 % від загальної кількості газифікованих домоволодінь, мають лічильники газу. Лише за 2014 рік кількість лічильників збільшилась на 9,3 тисячі. Аби кожен прилад був повірений в строк, ПАТ «Чернігівгаз» щороку потрібно обслугувати близько 41 тисячі приладів. Втім, для виконання такого обсягу робіт потрібні додаткові ресурси, як фінансові, так і трудові - наразі «Чернігівгазу» не вистачає 58 працівників.

«Лічильник газу є складним механізмом і з часом може давати неточні показання, адже при експлуатації робочі деталі зношуються. Погані умови зберігання – вологе повітря, перепади температур, зовнішнє втручання - також викликають неполадки в роботі приладу. Хибні дані можливі як у бік збільшення, так і зменшення. Тому повірка важлива не лише для постачальника газу, а і для наших клієнтів», - поінформував заступник голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко.

До комплексу робіт з планової повірки лічильників газу входить сама повірка, демонтаж, транспортування та монтаж лічильників. Все це проводиться за рахунок облгазу і потребує значних фінансових витрат. При нинішній економічній ситуації та високих цінах на матеріали та паливо повірка одного лічильника обходиться ПАТ «Чернігівгаз» в середньому 138 гривень, а це вдвічі дорожче аніж закладено в тарифі на транспортування газу. Так, в 2014 році, при реальній потребі 6,3 мільйонів гривень, держава виділила ПАТ «Чернігівгаз» лише 707,7 тисяч гривень.

В попередні роки компанія інвестувала понад 1,2 мільйони гривень в придбання додаткових повірочних установок для сервісних центрів. Цьогоріч планується модернізувати п`ять комп`ютеризованих установок для повірки побутових лічильників газу типу «Темпо-3», що дозволить на кожній з них одночасно повіряти п`ять приладів.

Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність» говорить, що усі вимірювальні прилади, до яких також відносяться побутові лічильники газу, підлягають періодичній повірці. В залежності від типу лічильника міжповірочний інтервал становить 5-8 років.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини