Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:02:07

Агропромисловий комплекс області: підсумки та перспективи

19.02.2015   17:39Агенцiя

Підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2014 рік та перспективи роботи в нинішньому році обговорили 19 лютого учасники розширеного засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації.

У роботі взяли участь в. о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, заступник голови облдержадміністрації Костянтин Лубенцов, керівники районних управлінь сільського господарства та сільгоспвиробники.

Як зазначалось, сільське господарство для Чернігівщини є пріорітетним напрямком виробництва. У 2014 році аграріям вдалося суттєво покращити свої виробничі показники. Чернігівщина посіла 5 місце в державі за темпами росту агровиробництва та 13 місце – за його обсягом. Приріст відбувся в основному за рахунок рослинницької галузі (+110,8%). Загальний валовий збір зерна склав 3,7 мільйони тонн, що на 18 % більше, ніж у попередньому році. Виробництво валової продукції сільського господарства перевищило 10 мільярдів гривень.

Важка економічна ситуація в країні негативно відобразилась на тваринницті. Чисельність поголів’я великої рогатої худоби зменшилась на 8%, у тому числі корів – на 7,8%, поголів’я свиней — на 6,2%, птиці – на майже 10%. У той же час у сільськогосподарських підприємствах збільшилось виробництво молока до 218 тисяч тонн, виробництво яєць – до 52 мільйонів штук.

Під урожай 2015 року аграрії області посіяли 225,5 тисяч гектарів озимих культур на зерно. Це на 10 % більше ніж у 2013 році. Проте ситуація з озиминою викликає занепокоєння. Адже через несприятливі погодні умови Чернігівська область має одні з найменших по країні показники запасів вологи у метровому шарі ґрунту.

Для розвитку сільських територій перспективним напрямком є широке запровадження сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів переробного, заготівельного, постачальницького та сервісного напрямків. Але на сьогодні в області функціонує лише 23 таких кооперативи. Найбільш успішна їх робота у Коропському, Борзнянському та Сосницькому районах.

Також учасники колегії розглянули питання державного фінансування аграрного сектору області за вісьмома програмами, підвищення якості заходів з охорони праці та стан розрахунків за орендну земельних ділянок.

Підсумовуючи засідання, Костянтин Лубенцов подякував всім за плідну роботу.

— Аграрний сектор є пріорітетним і важливим для області. Головне наше завдання — збереження села і покращення добробуту людей. Лише спільними зусиллями ми зможемо пережити важкі часи та досягти успіху, — зазначив заступник голови облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини