Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:26:47

На Чернігівщині загинула шоста частина посівів озимого ріпаку

12.01.2015   10:13Агенцiя

Фахівці не виключають що і решту площ під цією культурою доведеться пересіяти навесні.

Різкий перепад температур, відсутність сніжного покрову — величезний стрес для озимих культур. Не менш негативно вплинула на рослини і посуха, яка почалася з середини липня і викликала збільшення періоду посівної. Як результат — в південних районах Чернігівщини місцями зволоженість ґрунтів була настільки низькою, що зерно не проросло, повідомляє «Земля і воля».

У 2014 р озимі в області посіяно на 225 тис. га, що на 20 тис. більше, ніж в 2013 році. Але стан посівів викликає занепокоєння. Аграрії відзначають: такої посушливої осені, як цього року, не було вже кілька десятків років.

«Засуха почалася з середини липня, нетипова погода викликала подовження періоду посівної, хтось сіяв по науковим рекомендаціям, хтось чекав опадів. Тому дещо розтягнули в часі», — розповів директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олександр Савченко.

У ґрунті недостатньо продуктивної вологи, відзначають фахівці обласного центру з гідрометеорології. Тому в доброму стані знаходиться лише 22% посівів, у задовільному — 54, а решта — в слабкому і розрідженому.

За словами Савченка, за тих днів 10, коли була плюсова температура, навіть в деяких районах вегетація відновилася. Дещо поліпшили ситуацію дощі і відтавання снігового покриву, але сильно воно не позначилося на поліпшенні. За інформацією чиновника, значний вплив справила стресова температура, зокрема, «різкий перепад з плюса до мінус десяти». А це — удар по озимих. Така ситуація може негативно вплинути на рівень врожаю, кажуть аграрії. Як і підвищення цін на паливно-мастильні матеріали — тому добрив було внесено менше запланованого.

Крім зернових, в області посіяли майже 24 тис. га ріпаку. Культура ця дуже примхлива і вимоглива до температурного режиму. «На сьогоднішній день вже є дані, що 4 тис. га повністю загинули, решта під великим питанням — фаза розвитку була недостатня, є великий ризик, що всі ці площі будуть пересіяні навесні», —- повідомив Савченко.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини