Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:23:54

Центр зайнятості відкрив двері перед переселенцями

10.11.2014   08:44Агенцiя

Як отримати соціальні виплати? Куди влаштувати дітвору на навчання? Де і яким коштом жити? Це лише не значний перелік питань, адресованих чиновникам, що накопичилися у вимушених переселенців зі сходу України та Криму.

Аби спростити життя людям, і без того стомленим від невизначеності, у Чернігівському центрі зайнятості пройшов інформаційно-просвітницький захід, який зібрав під своїм дахом спеціалістів, які так чи інакше можуть допомогти тим, хто був змушений покинути рідну домівку.
 
Особливим попитом користувалися у переселенців консультанти освітньої, медичної, пенсійної та юридичної галузей, адже дітвору необхідно влаштувати на навчання, а батькам потрібно, якось заробляти на життя.


 
Чимало питань у цих людей виникає і при спробах влаштуватися на роботу. В більшості випадків вони не можуть спочатку отримати статус безробітного, через незавершені трудові відносини "вдома", а потім надати трудову книжку, яка зазвичай знаходиться на попередньому місці роботи. За словами фахівців, вихід з такої ситуації є - сьогодні можна робити дублікат цього важливого документу, який у разі повернення оригіналу буде анульований, а всі записи з нього буде перенесено. Пропонують і інший вихід.
 
Павло Черевко, юрисконсульт Чернігівського міського центру зайнятості: "Ще, як вихід, можна влаштуватися надавати певні послуги по цивільно-правовим договорам. Це не буде суперечити законодавству. Тому не слід виходити з того, що коли людина приходить і каже, що в неї не припинені попередні трудові відносини її ніяким чином не можуть взяти на роботу."
 
Щоправда, величезної черги з бажаючих влаштуватись на роботу у центрах зайнятості поки не помічають. Так, з шестисот двох переселенців, які звернулися до відповідних установ області, лише 269 отримали статус, решта отримали консультаційні послуги. По місту Чернігову ситуація майже така сама: лише третина потенційних клієнтів прийняла рішення шукати роботу.
 
Олександр Зевченко, директор Чернігівського міського центру зайнятості: "Зареєструвались тільки більше 80-ти, тобто сказали, що дійсно я тут буду шукати роботу, а інші звернулися: "а я ще подумаю…" Тому є це питання, що люди ставляться до свого перебування тут, як до тимчасового явища. Чекаючи, що ще місць-два і вони повернуться додому."
 
Невелику кількість пошуковців з числа тимчасово переміщених осіб, окрім бажання повернутися додому, фахівці пояснюють ще й не надто високим рівнем оплати праці на Чернігівщині та проблемами з житлом.
 
Олександр Зевченко: "У нас були такі випадки, коли людина реєструвалася, шукала роботу. Через кілька днів і потенційна робота знаходилась, але чоловік вже поїхав до Холмів, бо там зайшов житло, а від так і роботу почав шукати за новим місцем проживання."
 
Окрім консультаційних пунктів в рамках інформаційно-просвітницького заходу у центрі зайнятості також пройшли семінари-тренінги з пошуку роботи, а також була організована зустріч пошуковців з вісьмома роботодавцями області, аби клієнти мали змогу отримати інформацію з перших рук і ймовірно знайти роботу.
Паралельно з цим, за круглим столом зібралися представники органів місцевого самоврядування, соціальні партнери та роботодавці обласного центру, аби ще раз, в тому числі і за результатами вищезгаданих консультацій, обговорити та вдосконалити механізми соціального захисту людей, які переїхали з тимчасово окупованих територій.

chodtrk.com.ua

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини