Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:25:10

Сергій Журман: Ми повинні прикласти максимум зусиль, щоб вистояти та пережити зиму

01.10.2014   07:30

На цьому в.о. голови обласної державної адміністрації наголосив сьогодні, 30 вересня під час наради з головами райдержадміністрації, міськими головами та керівниками підприємств паливно-енергетичного комплексу.

Мова йшла про готовність до опалювального сезону, який за календарем має розпочатися за два тижні.

В ході наради детально обговорено основні тенденції розподілу і використання енергетичних ресурсів, питання альтернативних джерел отримання енергії, а також виконання заходів з енергозбереження в умовах обмеження постачання російського газу.

Присутній на засіданні радник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Меженний закликав присутніх, зважаючи на ситуацію в країні, з розумінням поставитися до вжиття вимушених заходів, а саме – обмеження споживання підприємствами електроенергії, особливо в часи вечірнього максимуму. Він підкреслив: ситуацію може виправити лише припинення військових дій на сході та відновлення роботи шахт – основних постачальників вугілля.

Як відзначив директор Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Петро Головач, усім без винятку постачальникам енергоносіїв та споживачам доведено граничні обсяги постачання і споживання природного газу, електричної енергії.

Розроблено та реалізовуються заходи щодо зменшення споживання природного газу теплопостачальними підприємствами та бюджетними установами до рівня минулого року на 30%.

Взагалі ж підготовка житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та об’єктів бюджетної сфери проходить відповідно до затвердженого розпорядженням голови облдержадміністрації комплексного плану.

Практично готові котельні, теплові мережі, житлові будинки, об’єкти соціальної сфери. проблемним у бюджетній сфері залишається питання забезпечення твердими видами палива – вугіллям, торфопродукцією, дровами. За словами Петра Головача, це питання повинно перебувати на постійному особистому контролі керівників районів, адже у всіх зараз є можливість поповнити запаси не чекаючи холодів.

Під час виконання підготовчих робіт значна увага приділяється виконанню завдань Антикризового енергетичного штабу та постанови Кабінету Міністрів України щодо забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального періоду 2014/15 року.

Незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів, сьогодні проводяться роботи з реконструкції котелень на 88 об’єктах бюджетної сфери області.
Це надскладне завдання, бо це більше, ніж за чотири останніх роки, взятих разом.

На даний час вже проведено роботу на 12 об’єктах бюджетної сфери. Облдержадміністрацією вжито заходи щодо залучення інвесторів, які зараз проводять підготовчі роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива на 21 об’єкті.

Петро Головач закликав голів райдержадміністрацій надавати всебічну підтримку інвесторам та сприяти їхній діяльності на території району.
Продовжуються роботи по реконструкції котелень за рахунок коштів місцевих бюджетів на 38 об’єктах.

Крім того, за рахунок субвенції з державного бюджету заплановано будівництво та реконструкція 15 котелень у 10 районах та 2 котелень у м. Прилуки.

В.о. голови облдержадміністрації озвучив проблемні питання, на які потрібно звернути особливу увагу.
Це стосується, у першу чергу, теплопостачальних підприємств, які мають заборгованість за спожитий природний газ перед НАК «Нафтогаз України».
Також на місцях необхідно забезпечити 100-відсоткові розрахунки за спожиту теплову та електричну енергію. Наразі у деяких районах ситуація з даного питання дуже критична.

– Ця зима буде чи не найскладнішою за всі роки незалежності України. Ще раз звертаю вашу увагу на те, що в умовах обмеження постачання енергоносіїв, наявних фінансових ресурсів нам необхідно на належному рівні забезпечити проходження опалювального сезону 2014-2015 років.
Особлива увага повинна бути акцентована на використанні місцевих ресурсів та власного потенціалу, - підкреслив Сергій Журман.
Для цього на місцях необхідно взяти під особистий контроль споживання природного газу у межах доведених лімітів та використання резервних видів палива та посилити роботу щодо підвищення рівня розрахунків за спожиті енергоносії.

Сергій Журман також звернув увагу кенрівників районів на низький рівень інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення про соціальний захист в умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги.
Підприємства житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до 15 жовтня мають забезпечити погашення всієї заборгованості за спожиті енергоносії; завершення ремонтних та підготовчих робіт; а також продовжити системну роботу зі споживачами всіх категорій щодо проведення своєчасних та в повному обсязі розрахунків за використані енергоносії.

– Сьогодні ми повинні прикласти максимум зусиль на те, щоб вистояти та пережити зиму, а також зменшити залежність від російського газу, - наголосив в.о. голови облдержадміністрації.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини