Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:35:27

Питання приєднання до інженерних мереж природних монополій потребує подальшого державного врегулювання

23.04.2014   12:36

Питання захисту прав споживачів у сфері електроенергетики і газовому комплексі та приєднання до електромереж на сьогодні є дуже актуальними і життєво важливими. Його врегулювання потребує чимало зусиль як з боку держави, так і контролюючих органів, підприємців та громадськості. Про це зазначив завідувач сектору НКРЕ у Чернігівській області Олександр Тимошенко 22 квітня під час традиційного брифінгу для представників засобів масової інформації області.

За його словами, захистом прав споживачів на ринку, що перебуває у стані природної монополії у сферах енергетики, теплопостачання та нафтогазовому комплексі опікується Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Значна кількість скарг, що надходять від населення до сектору по газопостачанню, стосується врегулювання конфліктів Чернігівгаз, пов’язаних з пошкодженням споживачами пломб, самовільного відновлення газопостачання, встановлення приладів обліку, оплатою заборгованості, відключення від газової мережі тощо. Скарги по електропостачанню переважно торкаються підключення або відключення споживачів та порядку взаємодії з обленерго при новому підключенні. 

Проте особливо гострим на сьогодні залишається питання приєднання до електро та газомереж, адже донедавна це питання не регулювалося державою.

Енергопостачальник створював безліч перепон на шляху офіційного приєднання. Це і затягування термінів, висунення додаткових, нічим не передбачених умов, нічим не обґрунтоване невиконання своїх обов'язків.

З червня минулого року з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій», який набрав чинності з 1 січня 2014 р. ситуація дещо покращилась.

Як результат, маємо 650 стандартних приєднань здійснених в області у 2013 році. Ставка плати до приєднання до електромереж зменшилися на 5% і в середньому по області становить близько 900 грн., а за газове - 6880 грн. Також постановою НКРЕ від 20 березня поточного року передбачається поступове зниження плати за приєднання до електромереж на 20%.

Водночас НКРЕ не може самостійно врегулювати це питання, адже, за словами Олександра Тимошенка, експертизу технічних вимог готує Держенергонагляд, будівельно-кошторисну документацію – обленерго, він, доречі, і встановлює терміни підключення.

На сьогодні вже розроблено проект постанови про затвердження правил та розрахунків плати за приєднання до електромереж. Свої пропозиції до вищезгаданих постанов можуть вносити підприємці, контролюючі органи та населення.

У минулому році, за словами голови Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Анатолія Свириденка, за результатами планових перевірок суб’єктів природних монополій, зокрема, ПАТ «Чернігівгаз» та ПАТ«Обленерго» були виявлені суттєві порушення: як видачі технічних умов приєднання до мереж, встановлення необґрунтованих цін на послуги з їх виготовлення, так і включення до них вимог, які не є необхідними для забезпечення приєднання до мережі. Штрафні санкції для ПАТ «Ообленерго» склали близько 400 тис. грн., а для ПАТ «Ччернігівгаз» – 70 тис. грн.

Він також підкреслив, що дане питання перебуватиме під постійним контролем територіального відділення, адже через монопольне становище енергопостачальних підприємств та недосконалість нормативно-правової бази воно потребує подальшого регулювання.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини