Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:18:14

У Чернігові 37 родин придбали житло за держпрограмою, а опинилися у голих стінах. ВІДЕО

06.11.2013   11:54Агенцiя

За оселі заплатили ще у 2011-му, але гроші - майже 2 мільйони - зникли. Винних не знайшли, а люди, які вже більше року мають жити у власних квартирах, досі туляться по зйомних.

Чи є шанс таки отримати право жити у власній оселі, розбирались журналісти "Подробностей".

Олена Цинтила, кореспондент:

- Цей будинок мали здати в експлуатацію ще у жовтні минулого року, але роботи і досі не завершені, більше того, 37 родин взагалі ризикують опинитися без житла.

Усі вони повірили державі - придбали квартири за програмою "Доступне житло", коли держава доплачувала третину від вартості помешкань. Тепер їм пропонують голі стіни.

- Еще мокрая, видно, или сегодня заделали.

Ніякого ремонту, унітазів, рукомийників і ванни. Світлана ледь не плаче: двоє дітей, у них із чоловіком мінімальні зарплати - на ремонт грошей немає.

Світлана Іваненко, власниця квартири:

- У нас иногда нету за что купить хлеб, свою зарплату я отдаю за то, чтоб заплатить за квартиру, в которой мы живем, мужа зарплату - на погашение кредита. А уже все, что осталось, идет на питание.

Повну вартість житла ці родини сплатили ще 2 роки тому. Фонд сприяння молодіжному будівництву теж розрахувався. Кошти, дійсно, надійшли, каже генпідрядник. Однак їх забрав банк, якому його компанія завинила гроші. Тож на ремонт квартир немає ні копійки.

Анатолій Роговий, генеральний підрядник:

- Деньги, которые должны мы были получить на окончание строительства доступного жилья, эти деньги были списаны в один день, я сегодня ничего не сделаю, потому что у нас арестовали все счета, даже кассу арестовали.

Зникли без сліду майже 2 мільйони гривень. Тепер у фінансових схемах розбираються правоохоронці - відкрито вже п'ять кримінальних проваджень. Та молодим родинам не легше - вони й далі змушені орендувати житло.

Світлана Збітнєва, власниця квартири:

- Нас перед фактом ставлять: якщо ви не згодні заїжджати без ремонту, ну чекайте, рік-два-п'ять, поки будуть відсужуватися ці гроші. І компенсацію, нам відкрито кажуть, нічого ми вам не компенсуємо.

Місцеві чиновники заспокоюють людей: максимум у січні святкуватимуть новосілля.

Щоправда, замовник будівництва не такий оптимістичний. Конкретних дат, коли заїдуть у свої оселі, не називає. Лише запевняє: помешкання здадуть "під ключ"
Олексій Коваль, представник фонду фінансування:

- Людей однозначно никто не бросит. Мы в любом случае никуда не денемся от этих отделочных работ. Мы будем обязаны к ним вернуться.

Щоправда, коли, невідомо. Тому люди вже зараз готують позови до суду.

Олена Цинтила, Вадим Ревун, Сергій Коваль, Новини, ТК "Інтер"

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини