Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:11:49

Консолідація зусиль учасників соціального діалогу - для поліпшення ситуації на ринку праці

01.08.2013   17:11Агенцiя

З першого січня поточного року набув чинності новий Закон України "Про зайнятість населення", який орієнтований на стимулювання легальної та продуктивної зайнятості, підвищення якості трудових ресурсів, підтримку економічного зростання.

Наразі прийняті усі необхідні нормативно-правові акти, які дають інструменти для реалізації політики зайнятості на новій законодавчій базі. З метою підвищення рівня поінформованості роботодавців та соціальних партнерів щодо законодавчих нововведень, розширення сфери застосування праці шляхом збереження існуючих та створення нових робочих місць, забезпечення ефективної зайнятості населення області в Чернігівській ОДА 31 липня відбувся "круглий стіл" на тему "Соціальне партнерство в ході реалізації державної політики зайнятості населення", організований обласним центром зайнятості.

Участь у засіданні взяли представники влади, соціальні партери, освітяни, роботодавці та профспілки.

Відкрила засідання директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка, проаналізувавши ситуацію на ринку праці.

- Перше півріччя роботи в умовах нової нормативної бази призвело до певного покращення ситуації на ринку праці. За останніми оприлюдненими даними Державної служби статистики України, рівень безробіття населення Чернігівської області знизився з 10,6% у І кварталі 2012 р. до 10,1%  у І кварталі 2013 р. А рівень зайнятості зріс з 59,4% до 59,9% - це сьомий показник серед регіонів України. У І півріччі 2013 року роботу знайшли 11,3 тис. безробітних, які перебували на обліку в центрах зайнятості області, що на 15% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Увагу присутніх Лідія Падалка акцентувала на основних новаціях Закону України "Про зайнятість населення". Так чинним Законом для роботодавців передбачається обов'язковим повне інформування служби зайнятості про наявність вакансій.

-       На сьогодні кількість роботодавців, які поінформували про потребу в робочій силі залишається на рівні минулого року. Це є наслідком не тільки скорочення обсягів промислового виробництва та обсягів будівельних робіт, але й приховування інформації про вільні робочі місця, використання нелегальної праці. До того ж, розмір заробітної плати кожної четвертої вакансії, яка подається сьогодні роботодавцями до служби зайнятості на мінімальному рівні, встановленому законодавством, - зауважила очільниця обласної служби зайнятості. Службою зайнятості області проводиться системна робота з роботодавцями щодо підвищення рівня оплати праці при поданні роботодавцями вакансій до центрів зайнятості або реєстрації трудових договорів.

Зацікавленість присутніх викликала інформація про фінансові стимули для роботодавців, які створюють нові робочі місця і працевлаштовують на них безробітних та підвищення конкурентоспроможності громадян віком старше 45 років шляхом отримання ваучера на навчання.

Вдало стартував цей новий напрямок діяльності служби зайнятості. У травні - липні понад 140 наших земляків таким чином набули можливості зайняти свою нішу серед працюючих. Ця послуга орієнтована як на безробітних так і на працюючих громадян і приваблива для усіх зацікавлених сторін: особа, роботодавець та навчальний заклад.

Новим  Законом України "Про зайнятість населення" передбачено, що суспільно корисні громадські роботи організовуються місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних та міських рад. Оплата праці безробітних, які залучені до таких робіт здійснюється на паритетних засадах з місцевих бюджетів та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Однак у І півріччі поточного року не всі сільські, селищні та міські ради  передбачили кошти у місцевих бюджетах на фінансування громадських робіт відповідно до потреб територіальних громад. В результаті цього обсяги залучення безробітних до суспільно-корисних робіт зменшились.

Це питання викликало жваве обговорення присутніх. Зокрема, представники місцевих органів влади говорили про необхідність вдосконалення норм закону в частині оплати праці громадян, залучених до такого виду робіт. Натомість єдиною була думка присутніх щодо користі від проведення громадських й інших робіт тимчасового характеру як для місцевих громад, роботодавців так і для громадян.

Детально про механізм отримання ваучерів та компенсації присутніх розповів заступник директора Чернігівського ОЦЗ Максим Торжевський. Він акцентував увагу роботодавців на економічному зиску, яке матиме підприємство від нових послуг служби зайнятості.

-       За працевлаштованих у червні цього року 50 безробітних роботодавцям буде здійснюватись компенсація розміру єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, -  поінформував максим Торжевський. - Прикладом співпраці у цьому напрямку є ТОВ "Прилуцький завод "Білкозин", який звернувся до міськрайонного центру зайнятості за компенсацією на 32 особи з числа соціально вразливих категорій громадян, прийнятих на новостворені робочі місця.

Учасники засідання піднімали питання легалізації трудових відносин, проведення спільної інформаційно-роз'яснювальної роботи про нові механізми забезпечення зайнятості населення.

Активну участь в обговоренні питань "круглого столу" взяли голова Городнянської РДА Микола Силенко, І заступник голови Ніжинської РДА Анатолій Пономаренко, І заступник голови Борзнянської РДА Ігор Леусов, заступник директора Департаменту економічного розвитку ОДА Світлана Полтарацька, виконавчий директор об'днання організацій роботодавців Василь Пась, директори навчальних закладів - Сокиринського професійного аграрного ліцею Микола Купрієнко та Щорського ВПТУ лісового господарства Ігор Вдовенко.

- Основним фактором соціального благополуччя країни є забезпечення кожного, хто бажає працювати, достойно оплачуваним робочим місцем. І лише у тісній співпраці всіх учасників соціального діалогу можливо досягти того, щоб суспільство відчуло результативність реформ соціальної сфери, - підбиваючи підсумки заходу, наголосила Лідія Падалка.

За результатами роботи "круглого столу" були прийняті рекомендації, спрямовані на поліпшення ситуації на ринку праці.


Оксана Полтавська, заступник начальника відділу організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ  
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини