Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:26:54

Підприємцям Чернігівщини заважають високі податки, недосконале законодавство та корупція, - опитування

15.07.2013   10:26Агенцiя

Про це свідчать результати дослідження “Дотримання підприємницьких прав в Чернігівській області”, що здійснене Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини спільно з Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень

Опитування зокрема показало, що підприємці Чернігівщини в середньому оцінюють рівень свободи підприємницької діяльності як такий, що нижчий середнього. Третина респондентів (34,0%) дала цьому показнику середню оцінку. Водночас  чверть респондентів (24,5%) схильні вважати цей рівень найнижчим.

Основними чинниками, що перешкоджають  здійсненню підприємницької діяльності, названо високий рівень податків та зборів (39,0%), недосконале законодавство (28,2%) та корупцію (18,2%).

Щодо найчастіше порушуваних прав чернігівські підприємці назвали: необґрунтовані перевірки та загальні права людини.
На думку респондентів, що вказали на порушення своїх прав, серед органів влади, що найчастіше вчиняють протиправні дії щодо підприємців, двома «лідерами» є міліція (25,5%) та податкова інспекція (20,0%). Кожен десятий (10,0%) із зазначеної категорії респондентів вказав серед цих суб’єктів Верховну Раду України та владу загалом.

Приблизно кожен п’ятий опитаний підприємець найбільш ефективною структурою щодо захисту прав підприємців вважає профспілку. При цьому кожен десятий  розраховую тільки на самих підприємців. Цікаво, що 18,2% респондентів не бачать жодної інституції, готовою ефективно відстоювати права малого бізнесу, а 36,4% взагалі не змогли дати однозначної відповіді.

В разі проведення масових акцій  із захисту прав підприємців тільки кожен восьмий респондент не взяв би в них участі. Половина опитаних готові підписати звернення або інші документи та/або особисто взяти в них участь, а кожен п’ятий згодні взяти на себе організаційні функції. При цьому надати фінансування готові 14,5%.

За інформацією, отриману від державних установ, протягом 2012 року в Чернігівській області  відбулось зменшення кількості  адміністративних справ, порушених  проти підприємців. При розгляді адміністративних справ, 48,8% проаналізованих рішень є не на користь позивача – суб’єкта малого бізнесу. Водночас суди повністю задовольнили вимоги за 35,7% позовами підприємців, ще по 15,5% справ прийнято рішення про часткове задоволення вимог.

За словами  виконавчого  директора Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктора Тарасова: «Однією з можливих  причин такої ситуації є необхідність посилення правових можливостей підприємців. Впровадження механізмів юридичної підтримки для представників малого та середнього бізнесу, спрощення доступу до якісних правових послуг має стати дієвим способом поліпшення ситуації щодо захисту їх прав».

В той же час, моніторинг місцевих ЗМІ показує, що проблематика дотримання підприємницьких прав досить неактивно висвітлюється в регіональних медіа. Зокрема, обласні друковані видання протягом 2012 року взагалі не містили публікацій стосовно підприємців, а на регіональних новинних веб-ресурсах частка матеріалів, присвячених проблематиці малого бізнесу, була на рівні 15%.

Віктор Тарасов
Чернігівський громадський  комітет захисту прав людини

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини