Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:31:49

Інформаційний дайджест від податкової

19.03.2013   14:32

У цій підбірці йде мова про останній день сплати авансових внесків з податку на прибуток та зміни у Податковому кодексі

Останній день сплати авансових внесків з податку  на прибуток

29 березня 2013 року останній  день сплати авансових внесків  з податку на прибуток за  березень 2013 року. Нагадуємо, що з початку цього  року діють нові реквізити бюджетних  рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток. Нові реквізити розміщено на субсайтах органів ДПС, у ЗМІ, а також Центрах обслуговування платників податків.

У Податковому  кодексі податок на прибуток підприємств зазнав революційних змін

Визнання доходів та витрат з метою визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток здійснюється за методом „нарахувань” та співставлень, передбаченим відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Так, доходи та витрати враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування  у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Кодексом передбачено поступове  зниження ставки податку на прибуток до 16 відсотків (з 01.01.2013р. застосовується ставка - 19 відсотків; з 01.01.2014р.– 16 відсотків).

Виконання завдань, покладених на  міську владу, неможливе без  належного фінансового забезпечення. А надходження коштів до бюджету  головним чином забезпечується зусиллями Державної податкової інспекції у м. Чернігові ДПС. Є такі суб’єкти господарювання які при значних сумах валових доходів сплачують мізерні, просто копійчані суми податку на прибуток. Інші  і взагалі його не сплачують, декларуючи збитки.

Найнеприємніше у цій  ситуації те, що у списку  неефективних підприємств часом значаться  і доволі відомі, котрі очолюють керівники з солідним досвідом, знані у регіоні господарники.

За результатами подання податкової звітності за 2012р. із 2504 підприємств задекларували збиткову діяльність 161.  Сума збитків -  220,5 млн. грн. У порівнянні із результатами 2011 року відбулося зменшення суми задекларованих збитків на 180,2 млн. грн.

При опрацюванні звітності встановлено, що найбільша кількість збиткових підприємств у торгівлі - 66 (сума збитків 45,9 млн. грн.), у промисловості – 33 (сума збитків 109,1 млн. грн.), а у будівництві – 18 (збитки 26,1 млн. грн.).

Вихід із ситуації щодо зменшення  збиткових підприємств у Чернігові податківці вбачають у проведенні системної роботи у цьому напрямку. Йдеться про зустрічі з керівниками, проведення засідань робочих груп, підвищення якості документальних перевірок та першочергове проведення камеральних перевірок. До речі, податку на прибуток з початку року надійшло 34,6 млн.грн., це більше минулорічного надходження на 4,2 млн. грн.

Податкова служба  взяла  чіткий орієнтир на поглиблення партнерських відносин з платником, максимальну  лояльність у ставленні до нього. Адже  ми добре розуміємо, що від стану нашої економіки, наповнення бюджету залежить добробут людей, міць держави. Ефективна робота підприємств  потрібна не лише податковій службі. Збитково працювати – непрестижно, а імітувати  збитки – злочинно.

 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.