Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:13:53

Інформаційний дайджест від податкової

12.03.2013   16:00

У сьогоднішньому інформаційному дайджесті від податкової розглянуті такі теми: сертифікація ключів, електронна звітність, екологічний податок та та про авансові квартальні платежі з ПДФО. А також роз'яснюється куди скаржитися через відсутність касового чеку у продавця

Нагадуємо, при ДПІ у м. Чернігові відкрито відділення Акредитованого Центру Сертифікації Ключів.

Центр безоплатно видає посилені сертифікати відкритих ключів та надає послуги електронного цифрового підпису органам державної влади, місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам.
Строк чинності посилених сертифікатів відкритих ключів становить 1 (один) рік з моменту їх формування.
Відповідно до положень Регламенту АЦСК ІДД ДПС посилені сертифікати відкритих ключів надаються виключно в електронному вигляді шляхом їх розміщення на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДПС (http://acskidd.gov.ua).
У зв’язку з тим, що у межах послуг електронного цифрового підпису не передбачено надання платникам податків носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів підписувачів виконується на носії платника податків (змінні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD для запису, захищені носії ключової інформації тощо).
Слід зауважити, що кожен особистий ключ підписувача повинен бути записаний на окремий носій інформації. Наприклад, представнику юридичної особи необхідно мати при собі три носії інформації (для ключів директора, бухгалтера та електронної печатки).
Програмне забезпечення для роботи з електронним цифровим підписом, у тому числі для подання звітності до органів ДПС в електронному вигляді, можно завантажити з сайту АЦСК ІДД ДПС.
Адреса центру: 14000, м.Чернігів, вул. Кирпоноса 28, 1-ий поверх кім.14. Телефон (0462)774927. З детальнішою інформацією можна ознайомитися на сайті: http://www.cskidd.gov.ua.

Безкоштовно отримайте електронний ключ!

Податкова служба України, перебуваючи на шляху перетворення з фіскального органу у сервісну службу, широко використовує досвід країн, які на багато раніше пройшли даний шлях.

Першим етапом покращення послуг для платників податків – є впровадження податковою службою можливості подання податкової звітності в електронному вигляді. Це є крок уперед – у ногу із сучасністю. На даний час платники відчули на собі зручність подання звітності через мережу Інтернет. І дане рішення є вірним. Тому що позитивними наслідками є у першу чергу економія робочого часу, зручність та автоматизований контроль складеної податкової звітності.

На теперішній час до ДПІ у м. Чернігові 99 відсотків платників податку на додану вартість подають звітність в електронному вигляді. Також збільшується відсоток декларацій з податку на прибуток та спрощеної системи оподаткування.

Для налагодження електронного звітування потрібен лише комп’ютер, відповідне програмне забезпечення та вихід у мережу Інтернет.

Хочу наголосити, що програмне забезпечення для подання звітності в онлайн – режимі разом з сертифікатом електронних ключів зараз можливо отримати безкоштовно. Так, при ДПС у Чернігівській області створений відділ реєстрації користувачів Управління (Центру) сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби. Відділ почав діяти з 30.05.2012. Розташований сектор за адресою ДПІ у м. Чернігові, вул. Кирпоноса, 28, каб.№14 на першому поверсі. Телефон для довідок 77-49-27. Режим роботи відділу дуже зручний для реєстрації користувачів: понеділок – четвер з 9:00 до 19:30, п’ятниця – з 9:00 до 18:15 без перерви.

Завітайте до центру сертифікації ключів електронного цифрового підпису та безкоштовно отримайте електронний ключ.

Федір Уляненко, начальник ДПІ у м. Чернігові ДПС

Екологічний податок

Платники екологічного податку за І квартал 2013 р. подають до ДПС два додатки. Тобто починаючи з 1 січня по 3 січня 2013 р. включно – за ставками екологічного податку, які діяли з 1 по 3 січня, а з 4 січня по 31 березня 2013 р. включно – згідно із Законом України від 20.11.2012 р. № 5503-ІУ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів”.

При обчислені податкових зобов’язань щодо екологічного податку за ІІ, ІІІ, та ІУ квартали цього року застосовуються ставки податку, встановлені зазначеним Законом. При цьому ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених ст. 243 – 246 Податкового кодексу України.

Авансові квартальні платежі з ПДФО

Фізичні особи – підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачуються до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування чи сплачували фіксований податок до набрання чинності ПКУ, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування, зазначають у рядку 2 декларації номер відповідного кварталу арабською цифрою від 1 до 4.

Форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Міністерства фінансів України від 07.11.11 №1395 зі змінами та доповненнями.

Відомості про провадження господарської діяльності фізичними особами – підприємцями відображаються у розділі III декларації. Разом з декларацією заповнюється та подається додаток 5 до декларації “Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності”.

У ньому зазначаються результати провадження господарської діяльності за результатами звітного кварталу (доходи, отримані від провадження господарської діяльності, вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю, сума чистого оподатковуваного доходу), здійснюється розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб за підсумками звітного кварталу, а також відображається розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у поточному звітному році (рядок 8 додатку 5 до декларації).

При цьому розмір щоквартального авансового платежу з податку на доходи фізичних осіб у поточному звітному році визначається не менш як 100 відсотків суми податку на доходи фізичних осіб за підсумками звітного кварталу.

На відмову у видачі касового чеку можна поскаржитися до Міндоходів

Міністерство доходів та зборів закликає громадян повідомляти податковим органам про відмову видати касовий чек у місцях продажу товарів чи послуг.

Фахівці відзначають, що звернення постраждалих – найбільш дієвий засіб виявлення порушень касової дисципліни. Приводом для перевірки може бути лише скарга громадянина або повідомлення від інших державних органів.

Зі свого боку податківці заявляють про готовність оперативно реагувати на сигнали про можливі порушення.

Фахівці Міндоходів наголошують, що фіскальний чек є гарантією захисту прав споживача. Тому громадян просять не бути байдужими до таких порушень, як відмова у видачі чеку або відсутність касового апарату у місцях здійснення готівкових розрахунків.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини