Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:33:12

Іноземці та Україна або чому вдячність не має строку давності

28.11.2019   08:49Агенцiя

Вдячність та вміння дякувати за добро – ознака шляхетності людини та здорового суспільства зі стійкою системою моральних координат. Чому важливо бути вдячним та за що Україна має подякувати, наприклад, Гарету Джонсу, Фрітьофу Нансену, Джеймсу Мейсу, Єжи Гедройцю або Андрію Сахарову, Валерії Новодворській та іншим іноземцям?

Саме про них та вдячність як дієвий спосіб відновлення історичної пам'яті йшлося під час презентації видання «День вдячності», яка відбулася в Чернігові 2️7️ листопада.

В ній взяли участь науковці, освітяни, студенти, письменники, працівники органів влади, бібліотек, журналісти та громадські діячі з Чернігівщини.

"Сьогодні ми проходимо досить складний етап нашої історії. Наступними поколіннями він буде оцінюватися з позиції того, чи правильно ми відповіли на виклики, врахували досвід та прийняли вірні рішення. Водночас ми долаємо глибу під назвою "Україна інкогніта", згадуючи та водночас дякуючи людям, які були з нами в найбільш важкі часи", – зазначила заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

"В своїй тисячолітній історії ми несемо напластування різних культур та часів. Щоб зрозуміти їх правильно та донести людям, маємо залучити інший формат бачення особистості в історії. Якщо скористатися цими знаннями правильно, вони допоможуть суспільству змінитися та поступово долати травми постгеноцидного суспільства, комплекс меншовартості, страх діяти та зрештою відновити моральне здоров'я народу", - зауважила головний редактор газети "День" Лариса Івшина.

"Вдячність - це потужний інтелектуальний важіль, який може змінити духовну ситуацію в суспільстві. Подяка нашим попередникам та сучасникам як в Україні так і закордоном - це ознака сили, що дозволяє позбуватися комплексу меншовартості, притаманному постгеноцидному суспільству. Власне ця книга про людей, якими, ми, українці, маємо пишатися та кому зобов'язані подякувати", - наголосив упорядник видання Ігор Сюндюков.

Отже, "День вдячності". До недавнього комусь із персонажів цієї книги пощастило бути пошанованим у наукових працях та публіцистичних есе. Про декого з іноземців читачі дізнаються вперше саме з її сторінок.
Але дехто з них все ще чекає на належну подяку від України. Наприклад, Джеймс Мейс. Як зазначив один з авторів видання Володимир Бойко, Мейс був чи не єдиним американцем, який на початку 1990-х рр. приїхав до України робити не бізнес, а першим донести правду про страшний злочин проти її народу та лікувати його душевні рани.

Правда змінює українське суспільство за допомогою відданих правді людей. В цьому процесі пам’ять і вдячність дуже тісно пов’язані, вони одна без одної не існують. В нашому минулому та сьогоденні є багато тих, хто заслуговує саме на вдячність, а не лише на критику та забуття.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини