Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:37:26

Шедеври оперного бароко - від Каріни Кондрашевської

16.10.2019   11:04Агенцiя

В рамках XХV вокального абонементу Чернігівського обласного філармонійного центру на головній концертній сцені області співала заслужена артистка України, солістка Національної Філармонії України Каріна Кондрашевська (сопрано).

Партію фортепіано виконала заслужена артистка УкраїниНеліда Афанасьєва.

Чернігівці отримали нагоду зануритися в чарівний світ оперного мистецтва, відчути всю силу і красу романсу, мелодійність пісень великих композиторів.

Програму концерту склали твори епохи музичного бароко, основним здобутком якоїмузикознавці вважають народження жанру опери. Прозвучали аріїіталійських композиторів Доменіко та Алессандро Скарлатті, Антоніо Честі, Вінченцо Белліні, Мауро Джуліані та інших видатних європейських композиторів, які зробили внесок у розвиток оперної та романтичної музики - Йоганна Баха, Георга Генделя, Людвіґа ван Бетговена, Фридерика Шопена тощо.

Зокрема, слухачі почули арію «Quiarespexit» з «Магніфікату» Й.С. Баха, арію Рінальдо «Lasciach'iopianga» з опери «Рінальдо»Г.Ф. Генделя, арію Русалки з опери «Русалка» А. Дворжака, арію «Quilavocesuasoave» (Його милий голос) з опери «Пуритани»В. Белліні та інші прославлені твори.

Чи не вперше в рамках вокального абонементу на сцені філармонійного центру була виконана арія сучасного українського композитора, народного артиста України В’ячеслава Самофалова «Аве Марія». Цей вокально-хоровий твір заслужено отримав міжнародне визнання і нині виконується на кращих опернихсценах Європи та Америки.

Під час концерту кожна ізпісеньКаріниКондрашевської сприймалася вдячним слухачем хвилею бурхливих оплесків та вигуками «браво!».Адже чернігівці знають і люблять Каріну Кондрашевську. І не лише за її артистичний талант, а й через подвижницьку діяльність. Чотири роки тому на базі Городнянської школи мистецтв вокалістказапочаткувала конкурс сольного академічного співу ім. Лідії Кондрашевської – на честь матері, яка походила родом із Городнянщини. Лідія Кондрашевська була народною артистко України і так само, як і донька зараз, співала в Національній філармонії. Не стало нашої видатної землячки у 2008 році, проте її справу нині гідно продовжує  донька Каріна, повідомив прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.