Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:25:21

Концерт капели бандуристів до 200-річчя Григорія Ґалаґана

16.08.2019   11:32Агенцiя

Рівно два століття тому — 15 серпня 1819 року у Сокиринцях (тепер Срібнянського району) народився видатний український громадський діяч і меценат Григорій Ґалаґан.

Його маєток на батьківщині - родове гніздо козацько-старшинського роду Ґалаґанів -  є характерним прикладом палацово-маєткової архітектури Лівобережної України. Палац Ґалаґанів часто називають «українським Парнасом», адже тут частими гостями були видатні діячі культури та мистецтва – Тарас Шевченко, Лев Жемчужников, Микола Лисенко, Остап Вересай та інші.

15 серпня у Сокиринцях пройшли урочисті заходи з нагоди 200-річчя від дня народження Григорія Ґалаґана. Їх учасники, в тому числі нащадки роду Ґалаґанів, які нині розкидані по світу, представники дипломатичних представництв зарубіжних країн, взяли участь у відкритті меморіалу родини  Ґалаґанів на території садиби.

Артисти обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм представили гостям урочистостей святкову програму. Класику українського народного музичного мистецтва презентувала Капела бандуристів ім. О.Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ та заслуженого працівника культури України Миколи Борща. Участь колективу в меморіальному дійстві символічна, адже свого часу саме Григорій  Ґалаґан викупив з кріпацтва Остапа Вересая, всіляко сприяв популяризації кобзарської культури. На честь Вересая у маєтку Ґалаґанів в Сокиринцях традиційно проводиться всеукраїнський фестиваль кобзарського мистецтва.

Згадуючи Григорія Ґалаґана, артисти капели у своєму виступі згадали і його сучасників - людей, які в той час творили історію. Музиканти зазначають, легко прослідкувати своєрідну спорідненість душ таких великих людей як Григорій Ґалаґан, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Леонід Глібов, Микола Маркевич - постатей, що долучилися до творення української літератури, музики, культури, які жили в одну епоху, слухали і любили ті самі пісні.

У концерті прозвучали народні пісні, в тому числі ті, що були написані на вірші класиків і були популярні в часи, коли жив і творив Григорій Ґалаґан, зокрема, "Стоїть гора високая", "Бандуристе, орле сизий", "Ой під горою, під перевозом", "Та туман яром котиться", твори Раїси Борщ (“Батьків моїх земля“), Омеляна Шпачинського (“За байраком байрак”), Петра Свіста (“Гарний козак”), Левка Ревуцького та Григорія Давидовського ("Козацька сюїта"), Олега Марцинківського ("Я живу в Україні"), інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.