Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:41:13

У Ніжині відкрилась виставка до 1030-річчя Хрещення Київської Русі

26.07.2018   08:27

З благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента Ніжинська єпархія Української Православної Церкви розпочала низку мистецьких заходів, присвячених 1030-річчю Хрещення Київської Русі.

У рамках цього проекту 24 липня у виставковій залі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського відкрито виставку «ПРАВОСЛАВ’Я КРІЗЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ».

Участь у відкритті виставки взяли керуючий Ніжинською єпархією УПЦ Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, духовенство міста, парафіяни, науковці та представники місцевої влади.

Відкриваючи виставку Архієпископ Климент розповів присутнім про знакову подію прийняття християнства святим рівноапостольним князем Володимиром та про значення православних традицій в історії культурного розвитку українського суспільства. "Ця виставка виникла не випадково і, власне кажучи, не тільки з ініціативи церкви, а й держави. Згідно з наказом Президента України має відбутися низка заходів, присвячена Великому ювілею - 1030 річниці хрещення Київської Русі. Щоб вшанувати подію, відновити у пам'яті і свідомості те, що для нас, християн, означає Хрещення нашої землі, християнська віра. Тож спільно з міською радою ми вирішили організувати таку виставку, яка б розкрила зміст Хрещення і оглядово розповісти про те, як християнство зростало на Чернігівщині, зокрема в Ніжинському регіоні, від самих витоків і до сучасності. Наша земля багата святими, святинями, багато монастирів, храмів. Недаремно Ніжин називають містом храмів, які є втіленням тих духовних прагнень, які були в мешканців нашого міста і стали зовнішнім проявом тих духовних процесів, глибокого почуття і пошани до Бога", - зазначив у своєму виступі Високопреосвященний Архієпископ Ніжинській і Прилуцький Климент та подякував у організації даної виставки працівникам музею, архімадриту Афанасію, отцю Олегу з Лосинівки, ієромонаху Серафіму з Благовіщенського монастиря.

Після чого клірики єпархії, які брали участь у підготовці експозиції, ознайомили присутніх зі змістом виставки, темою якої є багатовікова історія християнства на теренах Чернігівщини і зокрема сучасної Ніжинської єпархії.

У центрі виставки предмети церковного вжитку: виготовлені в часи гонінь на Церкву богослужбові предмети, такі як дарохранительниця, дискос, чаша та інші, старовинний напрестольний хрест, дзвін, старовинні книги.

Також в експозиції представлені унікальні світлини старовинних храмів та монастирів, ікони, світлини священнослужителів, ченців, комплект облачення, старовинна плащаниця та багато інших церковних старожитностей.

Деякі з світлин дають змогу побачили храми, які в минулому сторіччі були зруйновані богоборцями.

Окрема частина експозиції присвячена останньому настоятелю Рихлівського монастиря архімандриту Євгенію та настоятелю Свято-Троїцького храму смт Лосинівка священномученику Феоктисту Смельницькому, які мученицьки загинули за віру.

Виставка діятиме до 31 липня включно.


Ніжинська міська газета "Вісті"

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини