Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:20:35

Презентація книги "Ольга, дружина Пікассо"

19.06.2018   11:28

У Ніжинській центральній міській бібліотеці відбулася зустріч, присвячена визначній події в літературному житті Ніжина - презентація книги Тетяни Олексіївни Сидоренко «Ольга, дружина Пікассо», яка надрукована у видавництві Івана Малковича «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Нещодавно у столиці відбувся VIII  Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», що об’єднує літературу та мистецтво і є щорічним проектом Мистецького арсеналу. 

Тетяна Олексіївна також була на книжковому ярмарку. Ось як вона писала у Фейсбуці: «Це щось грандіозне й глибоко змістовне. Це свято інтелекту, продуктивна енергетика Слова, Думки й Книги. Книг тут - мільйони! Бо все-таки ми, незважаючи ні на що, - читаюча нація. Бо так і повинно бути». Книга серед новинок Мистецького арсеналу ввійшла у сімку найкращих книг.

Повість «Ольга, дружина Пікассо» - перша в Україні художня книга про Ольгу Хохлову, балерину трупи Сергія Дягілєва «Російський театр», та її сімейне життя з Пабло Пікассо, яке тривало 18 років.

У липні 2018 року минає 100 років з часу одруження геніального іспанського художника Пабло Пікассо та відомої балерини, українки з Ніжина Ольги Хохлової.
Окрім головних персонажів, у канву повісті вплетено складні й цікаві постаті найближчого мистецького оточення Пабло і Ольги – непересічних особистостей в історії світової культури XX століття – Сергія Дягілєва, Ігоря Стравінського,  Гійома Апполінера, Луї Арагона, Жана Кокто, Анрі Матісса, Гертруди Стайн та інших. А вдало винайдена форма «есхатологічного інтерв’ю»  надає повісті відчуття безпосереднього спілкування з головними персонажами твору.

Книга написана легко і щиро, відтак з кожної сторінки  хочеться по-новому поглянути на життя у Ніжині у той час. Мова твору оригінальна, незвичайна, цікава образна, яка приваблює, зацікавлює, примушуває думати, вчитуватися.

Музичний супровід презентації здійснила Ольга Григорівна Гроздовська, викладач Ніжинської хореографічної школи, яка надала святкової атмосфери дійству. Цікаву фото - виставку про  ніжинку Ольгу Хохлову представила Лілія Руденко, завідуюча музеєм «Поштова станція»,  спираючись на дорогоцінні документи, картини поринули  в атмосферу життя  ніжинської балерини, розглядаючи  численні фото. Про життєвий та творчий шлях Т.Сидоренко  можна було познайомилися на виставці «Книжковий світ Тетяни Сидоренко».

Кожен присутній в залі, познайомившись із авторкою та її твором , відчув ніжний дотик до душі. Адже  презентація – це творча майстерня, де ми стали активними дослідниками сторінок життя і творчості письменниці. На закінчення відбулася автограф-сесія психолого-культурологічної повісті.


Гусєва Л., провідний бібліограф ЦБС

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини