Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:28:10

Представники Чернігівщини стажувалися у Польщі

13.06.2018   12:06Агенцiя

З 3 по 9 червня чернігівська делегація перебувала в Сілезькому воєводстві Республіки Польща з навчальним візитом "Розвиток культури, діяльність і різносторонній розвиток бібліотек на фоні реформи місцевого самоврядування у Польщі".

Організаторами візиту від української сторони виступили Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, ГО "Чернігівське обласне відділення УБА", Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка за участі Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування.
 
До складу делегації з Чернігівщини ввійшли представники Департаменту культури і туризму, національностей та релігій, Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, органів місцевого самоврядування та бібліотекарі Іванівської, Вертіївської, Кіптівської, Носівської ОТГ, начальник відділу освіти, культури і туризму Корюківської районної адміністрації, керівники Новгород-Сіверської міської бібліотеки, Куликівської ЦБС, Ріпкинської районної бібліотеки, провідний методист Бахмацької ЦБС. У рамках програми делегація здійснила навчально-освітній візит до Сілезького воєводства у міські ґміниҐлівіце, Міколув, Свєнтоховіце, Чєшин, Радзьонкув, сільські ґмін襺ралтовіце, Кошенчін, Істебна. Представники Чернігівщини взяли участь у запланованих зустрічах із головами, представниками органів місцевого самоврядування та закладів культури міських та сільських ґмін.
 
Основна мета навчальної поїздки – це перейняти досвід розвитку культури в умовах місцевого самоврядування, яке було відновлене в Польщі в 1989 р., та втілювати його на теренах Чернігівської області.
 
Розпочався візит із організаційного засідання з представниками Фонду Анною Коласінською та Богданом Юрчуком та короткої екскурсії центром міста Ґлівіце.
 
У рамках програми навчального візиту делегація відвідала Ратушу м. Ґлівіце, де відбулася зустріч із представником Бюро міського голови Лукашем Орищаком та начальником відділу культури і промоцій міста мерії ҐлівіцПавеломСташелєм. У своїх презентаціях вони розповіли про функціонування місцевого самоврядування та управління культурою у Польщі на прикладі Ґлівіц.
 
Відвідали філіал міської бібліотеки на території торговельного центру "Форум". Це третя бібліотека у Польщі на території торговельного центру, в якій до послуг відвідувачів, крім книг, безкоштовні гаджети, відео- та аудіоматеріали, мандруючі меблі та креативні заходи.
  Надзвичайно вразив розвиток сільських бібліотек: нові фонди, комфортні місця для читання, куточки для ігор, комп'ютерні зали. Адже бібліотека служить для розвитку і задоволення освітніх, інформаційних і культурних потреб громади, місце для читання, ігор, майстер-класів, самоосвіти. Представники Чернігівщини на практиці побачили новий формат бібліотечного обслуговування – це надихнуло на позитивні зміни.
 
Незвичним форматом здивувала міська бібліотека у Миколуві, яка об'єднана з кінотеатром. Приголомшливе враження викликала надсучасна установа у Катовіцах – Науково-інформаційний центр та Академічна бібліотека (CINiBA). Це спільна бібліотека двох Катовіцеських університетів: Університету економіки та Університету Сілезії. Проект Науково-інформаційного центру та Академічної бібліотеки був реалізований у 2008-2012 роках завдяки співфінансуванню Європейського Союзу з Європейського фонду регіонального розвитку за регіональною операційною програмою Сілезького воєводства на 2007–2013 роки. Проект також фінансувався з бюджету самоврядування Сілезького воєводства, міста Катовіце, Міністерства науки і вищої освіти, Економічного університету в Катовіце та Університету Сілезії в Катовіцах.
 
Крім того, в рамках програми учасники делегації побували в сучасних інтерактивних закладах: Музеї Сілезьких Повстань у Свєнтохловіцах та Центрі Документації Депортації верхньосілезійців до СРСР у 1945 році в Радзьонкові. Також випала можливість ознайомитися з розвитком культури у сільській ґміні на прикладі роботи Палацу Колективу Пісні і Танцю "Сілезія" у Кошенчіні та побувати на концерті.
 
Для себе учасники делегації відмітили, що вся робота закладів культури Республіки Польща побудована на співпраці з громадськими організаціями, взаємодії з товариствами у сфері розвитку і задоволення культурних і освітніх потреб суспільства.
 
Безумовно, ця поїздка відкриє нові можливості до міжнародної співпраці та сприятиме створенню на Чернігівщині закладів культури нового рівня, зокрема бібліотек в об'єднаних територіальних громадах.
 
Кожен із учасників делегації отримав позитивний особистий досвід.
 
На згадку про зустріч обмінялися сувенірами.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини