Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:09:16

Про розвиток культури на Чернігівщині говорили на Суспільному

24.04.2018   13:55Агенцiя

20-го квітня в прямому ефірі Чернігівської філії НСТУ вийшла друга програма спільного проекту UA: Суспільне мовлення та громадського руху «Чесно» «Звіти. Наживо». Перед громадою області звітував директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко.

З гостем спілкувалися і чернігівські медійники: Людмила Пархоменко («Деснянська правда»), Аліна Ковальова («Гарт»), а також Сергій Зосименко («Громадське телебачення: Чернігів»).

Протягом години очільник відповів майже на півтора десятки запитань ведучого, журналістів, експертів, а також глядачів, які спілкувалися з Олександром Левочком телефоном та через соціальні мережі.

Зокрема, питання щодо системи фінансування галузі культури він роз’яснив наступним чином:

«Думають, що гроші виділяються безпосередньо на департамент, і багато питань задають: «А де ж ви ці гроші діваєте?». Для розуміння – як формується бюджет. Наші обласні підвідомчі установи (їх 22) планують наприкінці року свій бюджет – заробітна плата, утримання приміщень… Подаються пропозиції щодо капітальних видатків, проведення поточних, капітальних ремонтів, а також проведення централізованих заходів. Складаються відповідні кошториси. Після чого утворюється комісія, в яку входять і представники громадськості, і депутати обласної ради, які узагальнюють всю інформацію і доводять департаменту фінансів. Ми захищаємо контрольну цифру, яку планується виділити на галузь культури. А потім вже подається на сесію обласної ради: як депутатський корпус проголосує, такі кошти й надійдуть безпосередньо до наших обласних підвідомчих установ».

На запитання голови Чернігівської єврейської общини Семена Бельмана, коли ж національній громаді повернуть приміщення колишньої синагоги, в якому нині розташований Молодіжний театр, директор Департаменту відповів:

«Це питання не одного десятиліття… Неодноразово зверталися до нас, щоб повернути приміщення, де зараз знаходиться Молодіжний театр, єврейській громаді. Ми за те, щоб культові споруди поверталися релігійним громадам. Але проблема – куди діти Молодіжний театр? Ми розглядали різні варіанти. Поєднати з іншим театром – тоді ми губимо цей театр… Театр потрібно перемістити і відповідне приміщення, якого, на превеликий жаль, поки що немає. Це питання ще не вирішене, але буде вирішуватися».

Інші питання в програмі «Звіти. Наживо» стосувалися проведення фестивалів цього року, співпраці з представниками туристичної сфери, підтримки починань художників, проблем, пов’язаних з «чорною археологією», фондосховищами Чернігівського історичного музею і таке інше.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.