Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:17:55

Відбулась Імпреза третя: літературно-музична композиція за поетичними творами Василя Буденного "Під сьомим небом"

25.12.2017   10:04Агенцiя

21 грудня в Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулась Імпреза третя: літературно-музична композиція за поетичними творами Василя Буденного "Під сьомим небом" за участю хору факультету початкового навчання кафедри мистецьких дисциплін НУЧК ім. Т. Г. Шевченка (під керівництвом Станіслава Першина).

Перші дві імпрези були присвячені українському поету Тарасу Шевченку та чернігівському композитору, поету і викладачеві Петру Зубу.
 
Василь Йосипович Буденний – відомий український поет, заслужений працівник культури України, заступник голови ради Чернігівської організації Національної спілки письменників України, лауреат обласної літературної премії ім. О. Десняка (1979 р.) та Чернігівської обласної премії ім. М. Коцюбинського (1999 р.), доцент Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка, автор понад двох десятків поетичних збірок.
 
Митець народився 20 вересня 1947 року в селі Смолин Чернігівського району. Здобувши вищу філологічну освіту в Київському педінституті імені О. М. Горького (нині КНПУ ім. М. П. Драгоманова), працював на освітянській ниві, потім – у музеї ім. М. М. Коцюбинського.
 
Перші вірші були надруковані у колективній збірці "Серце співає". Автор видань: "Дарунки вересня" (перша авторська книга – 1982 р.), "Орбіта зернини", "Третє повернення", "Живиця жнивного тепла", "Моя ти, земле", "Сиве багаття", "Під сьомим небом", "На вістрі власного меча", "Дев'ятисил", "Осяяння", "Шлях до осяяння", "Шляхами осяяння", "Життя у слові", "Пожнивна меса", "З жебрацької торби", "Прощання з вороним", "З гіркою правдою на ти", "В серцях злинялий помаранч", "У притчах суть єства мого"; а також книг для дітей: "Абетка-мозаїка", "У школі і вдома", "Прочитай і розмалюй", "Рано-вранці на зорі", "Вундеркінди з нашого під'їзду".
 
Визначними рисами творчості Василя Йосиповича стали громадський неспокій, патріотизм, турбота про свій народ, його "хліб і пісню". Книга автора "Душі моєї обмолот. Поезії 2007–2012 р." стала переможцем обласного конкурсу "Краща книга року – 2012".
 
Захід розпочала директор бібліотеки Інна Аліференко. У вступному слові вона привітала присутніх зі святом поезії та презентувала книжкову виставку "Дивосвіт Василя Буденного".
 
Автор та режисер імпрези, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки театральних діячів України Олег Васюта наголосив, що дана композиція – це спільний проект університету, бібліотеки та Студентського літературно-поетичного театру "Словотвір", у виконанні якого й прозвучали поезії автора.
 
Творчість Василя Буденного вчить залишатися людьми в будь-яких життєвих обставинах, вона знаходить відгук у серцях сучасних митців та композиторів. На заході відбулася прем'єра вокальних творів чернігівських композиторів на слова поета. Урочисто та святково прозвучав у виконанні хору факультету початкового навчання кафедри мистецьких дисциплін НУЧК ім. Т. Г. Шевченка під керівництвом Станіслава Першина своєрідний гімн рідному місту "Чернігів, рідне місто моє" композиторки Лариси Забари. А її композицію "З парубоцтвом прощення" виконав лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, студент 5-го курсу Сергій Гончаренко під акомпанемент автора твору. Талановитий молодий вокаліст виконав і композицію на музику Станіслава Першина "Ми всі овеснені жінками". Красива лірична музика з переливом акордів та мелодійний чуттєвий голос поєдналися в дивовижному танку, а кожне слово поезії тендітно доторкнулося до сердець слухачів.
 
Несподіванкою для глядачів стала літературно-музична композиція від композиторки Юлії Грицун, скрипальки Валерії Вергунової та Станіслава Першина, який виступив у якості майстра художнього слова. А молода композиторка, студентка Анастасія Євтушенко під акомпанемент концертмейстера та викладачки Юлії Грицун презентувала веселу пісню на один з дитячих віршів поета "Про що мріє котик?".
 
Наприкінці творчого вечора поезія митця прозвучала і в авторському виконанні – Василь Буденний прочитав декілька своїх віршів.
 
Ведучий заходу Олег Васюта талановитим та емоційним виконанням віршів об'єднав композицію у неперевершений творчий вечір, присвячений Василю Буденному.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини