Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:01:41

Відбулася експертна зустріч із істориками та фахівцями у сфері охорони культурної спадщини

18.10.2017   09:56Агенцiя

17 жовтня перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук разом із заступником Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександром Ломакою, директором Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського Сергієм Лаєвським, генеральним директором Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрієм Соболєм та кандидатом історичних наук, професором, директором Навчально - наукового Інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Олександром Коваленком обговорили актуальні питання охорони і збереження культурної спадщини Чернігова в контексті можливого внесення його пам’яток до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Основною темою дискусії експертів та посадовців стало вирішення питання щодо того, в якому форматі доцільно включити історико-культурні об’єкти міста над Десною до престижного переліку пам’яток світового значення. Наразі розглядаються варіанти щодо представлення номінації або території стародавнього Дитинця загалом, або окремих архітектурних і культових споруд Чернігова.

За словами Юрія Соболя, прискорити процес внесення чернігівських пам’яток до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО можна об’єднавши зусилля із київськими колегами. Справа в тому, що столичні експерти активно працюють над тим, щоб розширити номінацію заповідника «Софія Київська» і включити до Списку ЮНЕСКО Кирилівську та Андріївську церкви. Тож є можливість долучити до цього переліку також пам’ятки Чернігова, утворивши тим самим єдиний ансамбль «Духовні святині України- Руси». Присутні узгодили перелік проблемних питань, які необхідно вирішити із профільним міністерством та київськими фахівцями, аби остаточно визначитись із формулюванням номінації.

Обговорили учасники зустрічі і можливість проведення міжнародної конференції за участю науковців, експертів із зазначеного питання для обміну досвідом, вироблення рекомендацій з підготовки номінаційного досьє для включення культурної спадщини Чернігова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.