Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 09:29:54

"Силою духу козацького - славиться прилуцька земля"

14.10.2017   12:09

Саме під таким девізом біля Полкової скарбниці відбувся історичний екскурс для громади Прилук.

Організатори заходу працівники Прилуцького краєзнавчого музею імені Василя Маслова розповіли про тисячолітнє місто на берегах тихого Удаю, яке в буремнім 1648 році, волею великого гетьмана Богдана Хмельницького стало столицею Прилуцького козацького полку.

- Символом прилуцького козацтва є перша мурована споруда в нашому місті зведена полковником Гнатом Галаганом на поч. ХУІІІ ст. (1714 р.) полкова скарбниця. Саме тоді, в середині XVII століття, у Прилуках постала неприступна козацька фортеця з валами й ровами, стінами та вежами, храмами й палацами, будинками козацької старшини, купців та ремісників, - розповіла директор музею Тетяна Зоць.

Під час заходу прилучанам вдалося засвідчити історію становлення козацтва та його перемоги. «Старий козак з Полкової скарбниці» розповів, що Прилуки були центром козацького полку, який проіснував 133 роки. За цей період наші козаки-пращури брали участь в багатьох визначних битвах Визвольної війни й не лише.

Так прилучани, брали участь у битві під Зборовом, визволяли Івана Богуна з польського оточення під Вінницею. А у червні 1651 року Прилуцький полк на чолі з Іваном Шкуратом брав участь в епохальній битві під Берестечком, де рятував самого Хмельницького з оточення. 1659 року Прилуцький полк у складі війська Івана Виговського брав участь у розгромі московської армії під Конотопом. Під командуванням Федора Мовчана наші козаки брали участь у битві з турками під Чигирином, працювали на будівництві каналів між Волгою й Доном. Прилуцький полк брав участь у походах на Персію, будував фортецю Святого Хреста.

Багато прилуцьких козаків загинуло в героїчних битвах по білому світу, а один спочив під мурами прилуцької фортеці. В 90-х роках минулого століття нетлінне тіло козака було перенесено під стіни Полкової скарбниці. Пам'ять про героїв-козаків вшанували покладанням квітів до його могили.

І в наш час, насичений гострими подіями, не вичерпалися вірність обов’язку і традиціям старших поколінь. Офіційна делегація керівництва міста разом з небайдужими жителями Прилук вклонилися тим, хто сьогодні боронить кордон нашої держави на сході України та вшанувати пам'ять героїв-захисників покладанням квіті до пам’ятних знаків у центральній частині міста.


За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. Василя Маслова

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини