Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:27:18

У Чернігові відбувся допрем’єрний показ "Червоного"

23.08.2017   14:35Агенцiя

У День незалежності України, 24 серпня, відбудеться загальнонаціональна прем’єра історичної кінострічки «Червоний», знятої за одноіменним романом Андрія Кокотюхи.

В основі розповіді – повстання в одному зі сталінських таборів для політв'язнів, яке підняв полонений воїн УПА Данило Червоний. Він мусить пройти через нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, але знаходить у собі сили протистояти репресіям і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі.

22 серпня, у Чернігові відбувся допрем’єрний показ цього фільму. Крім того, всі бажаючі змогли поспілкуватися з творцями стрічки – автором і сценаристом Андрієм Кокотюхою та оператором-постановникоми Олександром Земляним.

– Досить показувати українців жертвами та «терпилами». Наше кіно про нового українського героя, який бореться і перемагає, – цими словами розпочав Андрій Кокотюха. — Цей фільм — екранізація третьої частини книги. Наразі заплановано зняти продовження фільму — ще дві частини.

Андрій Кокотюха також зазначив, що для нього важливо бачити повні зали не тільки на «Червоному», а й на інших українських стрічках. Для українського глядача якісне, гарне кіно має стати звичною справою, а не чимось ексклюзивним.

Більш детально про процес зйомок та акторський склад розказав Олександр Земляний. Отже, знімальний процес розпочався 10 березня 2016 року у Кривому Розі і тривав близько півтора року. Майже для всіх акторів фільм став творчим дебютом. Стрічка створена на замовлення та за підтримки Державного агентства України з питань кіно та вироблена спільно з компаніями «ІнсайтМедіа» – продюсерський центр та ПрАТ «Одеська кіностудія». Бюджет склав 20 мільйонів гривень, половина суми – державне фінансування. Режисером стрічки став Заза Буадзе, виконавцем головної ролі – Микола Береза.

На думку очільника Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, українська історія – невичерпне джерело сюжетів для книжкових бестселерів та кіношних блокбастерів. Екранізований роман Андрія Кокотюхи «Червоний» відрізняється від дотеперішнього українського історичного кіно. Його цільова аудиторія ширша й охоплює не лише зацікавлених українською історією. Він здатний утримати увагу людей, які не особливо розуміються в перипетіях минулого. Але й любителі історії не будуть розчаровані.

До слова, стрічка бере участь у відборі на висування фільму від України на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук  у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Чернігівка Тетяна Гребенчук також завітала на допрем’єрний показ разом зі своєю родиною. Вона відзначила, що хоча є переважно любителькою української історико-документальної літератури, але книжки Кокотюхи прочитала майже всі. І з радістю відмічає, що за останній час з’явилося багато українських цікавих та професійно відзнятих кінострічок.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини