Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 16:09:18

"Щира любов історика до своєї Батьківщини … — у строгій повазі до правди". У Дідівцях відзначили 200-річчя Миколи Костомарова

17.05.2017   09:37

На гостину до видатного історика, етнографа, письменника-новатора, літературного критика Миколи Костомарова у день його 200-річчя, 16 травня, зібралася творча інтелігенція, громадські діячі та представники влади.

У селі Дідівці Прилуцького району розташована садиба видатного ученого, що і стала місцем започаткування нової просвітницько-культурної традиції — творчої вітальні Миколи Івановича.

Довідково: Микола Костомаров першим з науковців ввів елемент народу в історію, був одним з організаторів Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали, зокрема, Тарас Шевченко і Пантлеймон Куліш. Разом з ними його й заарештували. Після відбуття покарання Костомаров викладав у Петербурзькому університеті і писав твори, які не вписувалися в російську імперську історичну науку. Ім’я Костомарова на тривалий час було забуте.

У Дідівцях на Чернігівщині історик вінчався зі своєю обраницею Аліною Крагельською, весілля з якою через арешт і подальше заслання вченого відклалося на довгі 28 років.

Гості свята мали змогу оглянути будинок та дізнатися цікаві факти з життя фольклориста.  А просто неба «З бабусиної скрині» експонували старі речі й предмети, збережені жителями району. Поряд розгорнули «Вулицю ремесел», а територіальні громади у своїх «куренях» пригощали місцевими смаколиками.

Своєю творчістю у рамках фольклорного фестивалю «Відродження» вражали обласні творчі колективи.

Цього ж дня в Прилуцькій районній бібліотеці відбулися "Костомарівські вівторки", а в Дідовецькій загальноосвітній школі — "Костомарівські читання".

Варто зазначити, що музей-садибу Костомарова в Дідівцях створювали з 2008 року фонд громадського діяча Миколи Томенка "Рідна країна", благодійний фонд "Європа" народного депутата Валерія Дубіля та чернігівський митець Борис Дєдов. Перша екскурсія відбулася у червні 2016 року.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч: Днями Папа Римський Франциск канонізував двох дітей, яким 13 травня 100 років тому явилася Діва Марія. Їх змушували відмовитися від побаченого. Однак, вони повторювали свої слова і берегли віру. Так і Микола Костомаров у часи імперії не лише сам залишався справжнім патріотом, а й підтримував українство у всіх його проявах.

Громадський діяч Микола Томенко: Десять років тому, стоячи на цьому місці, я сказав: «Якщо до 200-ліття Миколи Івановича ми не зробимо цю садибу, то гріш ціна нам як українцям». Роботи ще багато. Та вже сьогодні музей гостинно відчиняє двері.

Народний депутат України Валерій Дубіль: Я хочу подякувати насамперед громадам  Дідівців та довколишніх сіл. Адже місцеві жителі зберегли цю історію і допомогли відновити її сторінки.

Голова постійної комісії  з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Чернігівської обласної ради Сергій Журман: У таких постатей як Микола Костомаров варто вчитися жити та мислити. Його внесок у розвиток історії, літератури та науки в цілому — надбання для прийдешніх поколінь, яке неможливо переоцінити. Саме ми і саме сьогодні маємо докласти якнайбільше зусиль, аби не осоромити наших славетних дідів і стати гордістю для своїх онуків.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини