Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:43:43

У бібліотеці Короленка відбувся круглий стіл "Той, хто став свідомо на муку" до 75-річчя від дня народження поета Леоніда Тереховича

15.09.2016   10:45Агенцiя

13 вересня в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка відбувся круглий стіл "Той, хто став свідомо на муку" до 75-річчя від дня народження поета Леоніда Тереховича за участі заступника голови керівника апарату Чернігівської ОДА Наталії Романової та директора департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександра Левочка.

Наталія Романова в своєму виступі розповіла про виникнення ідеї проведення цього заходу та зауважила: "Надзвичайно важливим для українського народу є відновлення та збереження пам'яті про великих, самобутніх, талановитих українців – поборників справедливості та жертв тогочасного режиму. І я переконана, що обов'язково знайдуться люди з такими ж палаючими серцями, щонеодмінно долучаться до вивчення творчості великого поета".

Ідейним натхненником заходу виступив Аркадій Натаріус, який не один рік опікується долею творчості великого, але маловідомого поета Леоніда Тереховича.

Інна Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка, ознайомила присутніх з життєвим і творчим шляхом поета та висловила загальне побажання видати нову збірку поезій талановитої родини Тереховичів.

Леонід Никифорович Терехович народився 26 березня 1941 року в селі Кучинівка (нині Сновського району Чернігівської області), де й закінчив середню школу. Служив в армії з 1961 по 1964 роки, працював на цегельному заводі, був свого часу і електриком, і будівельником.

Помер 22 серпня 1992 року. Похований у рідному селі КучинівкаЩорського району Чернігівської області.
Увічненням пам'яті поета займаються Аркадій Натаріус та Павло Семененко. "Я дуже хотів, щоб люди про нього знали! – зізнається пан Аркадій. – Він, як ніхто заслуговує на це!".

В 2007 році Аркадій Натаріус створив сайт, присвячений життю та творчості Леоніда Тереховича. Підготувавши всі матеріали та відшукавши фото поета, Аркадій Семенович розповсюдив інформацію в пресі та на інтернет-ресурсах. Створив електронний варіант збірки поезії митця, що є на його сайті. Зараз його метою є повний і вільний доступ до віршів поета всіх, хто переймається долею талановитих та свідомих українців.

У 2010 році з допомогою небайдужих людей Аркадій Семенович реставрував хатину поета, де в 2012 на відновленій домівці з'явилась меморіальна дошка.

Леонід Терехович майже все життя писав російською. Тільки в останні роки свого життя, після знайомства зі Станіславом Реп'яхом, він почав писати українською. За громадянську позицію, сміливість у своїх висловах місцеві письменники називали його "чернігівським Стусом".

15 травня 1991 року вперше прозвучали по чернігівському радіо вірші Леоніда Тереховича. Редактор Павло Повод перший та чи не єдиний підтримав поета у своїх передачах. Посмертно, в 1993 році, було видано першу і єдину збірку "Свідомо став на муку". Книга була видана за кошти спонсора редакцією газети "Громада".

Багато відвідувачів сайту Тереховича вже не змогли забути полум'яних слів поета. Українські та зарубіжні інтернет-ресурси публікують на своїх сторінках поезію нашого земляка.
Прослухавши фрагмент радіопередачі про Леоніда Тереховича, до самого серця пронизав кожного з присутніх його вірш про Чорнобильську трагедію.

Голова Чернігівського осередку Національної Спілки письменників України Олена Конечна відмітила: "Коли я читаю поезію Леоніда Тереховича, то жалкую, що не виникла така наука, яка б навчила людей жити в мирі й злагоді та пояснила, що розмаїття людське – то наше багатство. Не можна всіх робити однаковими – від того ми лише втрачаємо."

Головний редактор щоквартального мистецького журналу "Літературний Чернігів" літературної спілки "Чернігів" Михайло Ткач розповів про історію першої появи віршів Леоніда Тереховича на радіо та в "Літературному Чернігові".

Володимир Бойко, кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій висловив своє враження від творчості Леоніда Тереховича: "Через розуміння справедливості до людини він прийшов до розуміння справедливості для країни. Несправедливо, що за любов до рідного краю садили в тюрми. Отже, незалежна Україна – це цілком справедливо і правильно. За цю ідею він і поклав своє життя."

Неймовірно прониклива поезія Леоніда Тереховича викликає великий резонанс та відгук в душах тих, хто з нею знайомиться.
"Нам треба свідомо ставати на муку,
порвать по живому, щоб вийти з пітьми.
Лише б не забути святої науки —
в нелюдських умовах зостатись людьми.".
(Леонід Терехович, 31 грудня 1991 року).
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини