Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:31:08

Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка закрив 40-й театральний сезон

08.07.2016   16:03Агенцiя

3 липня Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка закрив ювілейний 40-й театральний сезон. На святі закриття перед відвідувачами театру виступили дитячий танцювальний колектив “Еліт” та номінанти конкурсу “Україна має талант”.

За традицією дипломи театру і подарунки отримали переможці акції “Найактивніший глядач”. Завершували лялькарі сезон виставою про веселі пригоди лісових звірят “Жадібне Ведмежатко”.

Сезон, що добіг кінця був для театру і його глядачів насиченим цікавими подіями і творчими здобутками. Потішили найменшеньких поціновувачів театру прем’єрні постановки – “Веселі перегони” за п’єсою Олександра Кузьмина (режисер Олександр Іноземцев) та “Фізкульт-привіт!” ( п’єса молодої чернігівки Євгенії Коніщевої). Виставою “Фізкульт-привіт!” театр продовжив такий напрямок репертуарної практики, як співпраця з місцевими драматургами.

Поставка цієї вистави також стала і режисерським дебютом випускниці Харківського університету мистецтв Яни Титаренко. На прохання глядачів театр поновив в репертуарній афіші виставу “Хлопчик Мотл” за однойменним твором класика єврейської літератури Шолома Алейхема ( режисер вистави – засл. артист України Віталій Гольцов). Прем’єра поновленої вистави була представлена в програмі Х-го Міського фестивалю єврейської культури. Для дорослого глядача в рамках проекту “Акторська театральна ініціатива” театр презентував літературну виставу-колаж “FUGE” за творами Пауля Целлана (автор проекту і режисер – актор театру Антон Шеремок).

Приємна звістка надійшла до театру напередодні нового 2016 року – за результатами проведення Всеукраїнського огляду – конкурсу театрів ляльок “Прем’єри сезону – 2015”, який щорічно проводить “УНІМА-Україна” (Український центр міжнародної спілки діячів театру ляльок) вистава чернігівських лялькарів “РІКА…ЖИТТЯ…” за творами і сторінками щоденника Олександра Довженка перемогла у номінації “найкраща вистава для молоді і дорослих”. Ця спільна робота чернігівських акторів – лялькарів і відомого українського драматичного режисера Олксандра Ковшуна продовжує збирати схвальні відгуки глядацької аудиторії та фахівців – колег і свідченням тому є виступ театру на Міжнародному фестивалі театрів ляльок “І люди, і ляльки” у Львові.

Студійці, добре відомої глядачам і театралам міста, Творчої Експериментальної Майстерні театру ( керівник і режисер Рената Гофурова) теж порадували своїх шанувальників трьома новими роботами – “Від ювілею до пропозиції” за творами Антона Чехова, “Велика хутряна тата” за п’єсою К. Драгунської, “Ми” (про творчість і життя українських поетів, закатованих радянським режимом).

Поєднуючи традиційні форми лялькового дійства з пошуком нових тем і засобів виразності театр сміливо береться за творчі експерименти. Прикладом цьому є унікальний проект над яким колектив театру розпочав роботу в минулому сезоні – постановка п’єси “Гамлет – машина” німецького драматурга Хайнера Мюллера ( переклад з німецької – Наталка Сняданко, режисер – Віталій Гольцов, сценографія – Олена Загребіна). Постановка цієї вистави стала можлива завдяки фінансовій і інформаційній підтримці “Ґете-Інституту в Україні”. Прем’єру вистави глядачі зможуть побачити вже у вересні.

Не менш насиченим на події і цікаві творчі акції обіцяє бути і новий 41-й театральний сезон, адже у листопаді Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка буде відзначати своє 40 – річчя і 95 років з часу заснування першого професійного театру ляльок на Україні, який функціонував саме в Чернігові.

Останні новини Чернігівщини

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.