Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:54:58

Меморіальний комплекс "Пам`яті героїв Крут" буде ліквідований?

12.03.2016   16:17Агенцiя

Таке рішення ухвалило керівництво Міністерства оборони України.

Меморіальний комплекс на місці легендарного бою під Крутами було відкрито у 2006 році за ініціативою президента Віктора Ющенка, а також великої кількості політиків, громадських діячів та митців. У 2008 році поруч з центральним монументом Меморіалу було створено музей, який розміщений у 7 залізничних вагонах, 2 відкритих платформах з гарматами та унікальному паротязі тих часів.

У 2010 році Меморіальний комплекс «Пам`яті героїв Крут» був переданий до складу Міністерства оборони України та став філією Національного військово-історичного музею України. Ця передача була здійснена з метою пожвавлення військово-патріотичної роботи у Збройних Силах України, вшанування традицій сучасного війська та Армії УНР, яка боролась за незалежність нашої держави у 1917-1921 рр. Взимку 2015 року філію було поповнено експозицією про 18-19-літніх юнаків, які загинули у Війні на Донбасі, захищаючи єдність України. Щороку на роковини бою під Крутами з`їзджаються тисячі людей з усіх куточків України. Приміром, цього року 29-го січня було близько 3-х тисяч гостей, серед них – чимало відомих громадських та політичних діячів.

Але в останні роки Міністерство оборони України не цікавиться долею Меморіалу, і, наприклад, під час останнього відзначення роковин бою під Крутами там не було жодного офіційного представника від МОУ (не рахуючи працівників Національного військово-історичного музею України з Києва). Більше того, структурні підрозділи МОУ, які мають відповідати за військово-патріотичне виховання, по-факту такої роботи не проводять.

За кілька днів до вже традиційного вшанування полеглих крутян, а саме – 16-го січня 2016 року, з`явилось окреме доручення Міністра оборони України генерала армії України С. Полторака про скорочення працівників Збройних Сил України на 4170 осіб. В тому числі передбачається скоротити 36 осіб з підрозділів, підпорядкованих Департаменту соціальної та гуманітарної політики МОУ. Саме цій установі і підпорядковується Національний військово-історичний музей України з усіма своїми філіями (і вона, власне, має дбати за військово-патріотичне виховання).

Директор Департаменту полковник В.М. Федічев, у той час знаходився у відпустці (з якої він повернувся лише 14-го лютого), але саме за його підписом 26 січня 2016 року з`явився документ з пропозиціями розформувати чотири філії Національного військово-історичного музею України, скоротивши при цьому 24 посади. Одна з філій, яку планується скоротити – Центральний морський музей України – доки що існує на папері. Попри чисельні обіцянки багатьох представників влади надатив Одесітприміщення під такий музей, вони так і залишились невиконаними. Ще одна філія – музей Повітряних сил – це майданчик просто під небом у Вінниці з великою кількістю різноманітних зразків літальних апаратів та іншого озброєння. Якщо цю філію ліквідувати – експонати у більшості будуть зречені перетворитись на металобрухт. Але найбільш приголомшуючою була пропозиція щодо розформування Меморіального комплексу «Пам`яті героїв Крут». Бо, під терміном «розформування» мається на увазі не лише скорочення людей, які там працюють, а й вилучення звідти всього, що знаходиться у комплексі та перебуває на балансі військового відомства: паротяга, вагонів, гармат та інших зразків зброї… Тобто, йдеться про повне знищення музею.

План з розформування музейних філій Національного військово-історичного музею України готувався, коли т.в.о. директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики МОУ був О.М. Щербінін. Узгодив план заступник Міністра оборони з питань європейської інтеграції І.О. Долгов. Спроби керівництва Національного військово-історичного музею України пояснити зазначеним особам, що об`єкт національного значення просто так розформовувати неможна, виявились марними.

29 лютого 2016 року у Департаменті соціальної та гуманітарної політики МОУ було усно (а пізніше – і письмово) повідомлено керівництву музею витяг з директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України від 20.02.2016 № Д-322/1/2 “Про проведення додаткових організаційних заходів у 2016 році”. Цією директивою, підписаною всіма вищими військовими керівниками, до 31-го травня 2016 року слід ліквідувати три філії Національного військово-історичного музею України, звільнивши при цьому з роботи 24 працівників музейних установ. Згідно цієї директиви, під ліквідацію потрапляє і Меморіальний комплекс «Пам`яті героїв Крут».

Вочевидь, слідом за цим, у Міністерстві оборони України може бути поставлено питання про повну ліквідацію Національного військово-історичного музею України, оскільки, за висловом одного з високопосадовців  відомства: «ви ж не бігаєте з автоматами». І це попри те, що працівники саме Національного військово-історичного музею України починаючи з 3-го вересня 2014 року беруть безпосередню участь у пошуку та вивезенню тіл загиблих. Станом на сьогодні за участі працівників Музею та друзів-волонтерів у межах проекту Евакуація-200 («Чорний тюльпан») знайдено та вивезено понад 600 тіл українських вояків. Паралельно з тим було зібрано унікальні експонати з полів боїв під Іловайськом, Донецьким аеропортом, в районі Дебальцевого та інших знакових місць, які стали основою постійно діючої експозиції, присвяченої Війні на Донбасі.

Саме працівниками Музею в районі т.зв. Іловайського котла у розбитій колоній ЗСУ було знайдено понівечений прапор, який експонувався на Софійські та Михайлівській площах у Києві, і яким делегація України «зустрічала» президента РФ В. Путіна на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Експозицію, присвячену війні на Донбасі постійно відвідує чимало вітчизняних та зарубіжних гостей. Приміром, посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт був у Національному військово-історичному музеї України тричі. Кілька тижнів тому у Музеї було відкрито спільно з Посольством Бельгії в Україні міжнародну виставку, присвячену Першій світовій війні. Зазвичай, у керівництва Міністерства оборони України, на відміну від міжнародних дипломатів, не має часу відвідувати подібні заходи.

Нещодавно керівником Департаменту соціальної та гуманітарної політики МОУ був призначений полковник В.М. Федічев, який до того був заступником керівника штабу АТО, і під час бойових зарекомендував себе з найкращої сторони. Він єдиний з усього керівництва МОУ не лише неодноразово відвідував Музей, а ще і щиро допомагає йому. Розпорядження про ліквідацію філій Музею готувалось під час перебування В.М. Федічева у відпустці. Ті, хто готував розпорядження про розформування Меморіального комплексу «Пам`яті героїв Крут», чудово розуміли, що це викличе не аби який резонанс у країні. Складається враження, що В. М. Федічева вирішили підставити. Разом з Міністром оборони України та начальником Генерального штабу Збройних Сил України, які, підписуючи директиву, що має, вочевидь – сотні сторінок, навіть не звернули уваги якісь філії Музею.

Сьогодні керівництву Національного військово-історичного музею України у письмовому вигляді поставлено чітке завдання про ліквідацію Меморіального комплексу «Пам`яті героїв Крут» до 31-го травня 2016 року. Що означає скорочення співробітників цієї філії та вилучення усіх експонатів, передусім – паротягу, вагонів та зразків озброєння. Тобто – цілковите руйнування музейно-меморіального комплексу.


http://m.tyzhden.ua/Society/160539

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини