Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:56:03

Названо лауреатів міжнародної Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша за 2016 рік

31.12.2015   07:52Агенцiя

Традиційно на початку Нового року поважне міжнародне журі назвало лауреатів премії імені Пантелеймона Куліша. Приємно, що відзначено наших земляків.

премія імені Пантелеймона Куліша

премія імені Пантелеймона Куліша

Серед нинішніх достойників – український письменник Олександр Деко з Ізраїлю, який дуже багато робить для пропаганди нашої літератури та культури в світі. Поет-шістдесятник із трагічною долею Микола Холодний, котрий мешкав в Острі Козелецького району, нагороджений посмертно – за визначний внесок в українську літературу.

Депутат обласної ради, голова правління Ічнянського заводу сухого молока та масла Віктор Кияновський відзначений за визначну громадську, патріотичну та благодійну діяльність.

Обдарована письменниця з Чернігова Лариса Ткач стала лауреатом за книжку віршів «Кришталева роса» (відгуки на цю ошатну й цікаву збірку надруковані в газеті «Деснянська правда»).

Знаний поет, перекладач Олег Гончаренко зараз мешкає в Мелітополі, на Запоріжжі. Та раніше він жив на Чернігівщині, тож не забуває про рідний край – за першої-ліпшої нагоди приїжджає на Придесення, друкується в наших виданнях, активно співробітничає з чернігівськими літераторами. Його нагороджено за книги  «Катрени оголошених картин», «За Емінеску до себе», «Молитва за любов», «Український порідник», «Буремні буриме свободи» та «Віщий зблиск табуна».

Незабутній Поет із Городні Петро Пиниця відзначений посмертно за  книжку вибраних поезій «Ухожу в кленовые метели», а також подвижницьку літературну діяльність.

Директор ПАТ «Кремінь», меценат Олександр Сенчик із селища Парафіївка Ічнянського району нагороджений за постійну благодійну турботу про рідне селище, земляків, розвиток високої культури та духовності та активну військово-патріотичну діяльність.

Відомий громадський діяч Юрій Пероганич (уродженець Носівського району) та його дружина – чудова письменниця Тетяна Череп-Пероганич (вона – родом із Бобровиччини) стали лауреатами за створення популярного порталу «Жінка-Українка» та велику громадську діяльність.

А публіцист, журналіст, краєзнавець, колишній власкор «Деснянської правди» з Прилук Микола Гринь нині нагороджений за значний публіцистичний доробок та краєзнавчу книжку «Козацьке. Матеріали до історії рідного села над Супій-рікою і його найближчої округи» (рецензії на це ґрунтовне дослідження теж надруковані на шпальтах обласної газети «Деснянська правда»).

Таким чином, лауреатами почесної відзнаки стали одразу десять знаних і шанованих земляків, що свідчить про внесок письменників, перекладачів, науковців, громадських діячів та меценатів із Чернігівщини в розвиток нашої української літератури, культури та духовності. 

Також цьогорічною премією імені Пантелеймона Куліша нагороджені: видатний грузинський і український письменник Рауль Чілачава (м. Київ); письменник, головний редактор журналу «Порт-Фоліо» Михайло Блехман (Канада); перекладач, доктор філософських наук Фотіні Папаріга (Греція); львів’яни: письменник Анатолій Городницький, поетеса, науковець Ірина Вовк, артист Роман Гринько, науковець, редактор популярних видань Леся Кічура; письменник Йосип Свіжак (м. Чортків Тернопільської обл.); знані письменники з Одеси Арсенія Велика та Елла Леус.

Ця почесна міжнародна відзнака заснована на початку 2011 року за сприяння НСПУ та міжнародних громадських організацій, – для розвитку вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, працівників культури та освіти, громадських діячів і меценатів, які мешкають в Україні та за кордоном.

З 1 листопада 2014 р. засновником Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша стала Міжнародна літературно-мистецька Академія України, котра об’єднує відомих письменників, перекладачів, науковців, журналістів та громадських діячів із сорока семи країн світу.

Серед лауреатів минулих років – Іван Плющ, Василь Голобородько, Михайлина Коцюбинська, Володимир Базилевський, Віра Вовк, Василь Слапчук, Михайло Сидоржевський, Євген Нахлік, Сергій і Тетяна Дзюби, Євген Баран, Анна Багряна, Дмитро Чистяк, Петро Сорока, Йосип Струцюк, Володимир Погорецький, Ярослав Поліщук, Андрій Павлишин, Тимофій Гаврилів, Іван Корсак, Кшиштоф Савіцкі, Яцек Токарський, Ееро Балк, Христо Черняев, Томаш Вашут та інші відомі письменники, науковці, громадські діячі, меценати з України, США, Канади, Бразилії, Фінляндії, Болгарії, Греції, Чехії, Угорщини, Польщі, Грузії, Росії, Ізраїлю та Македонії.

1 січня 2016 року Комітет із нагородження Літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша сформовано в такому складі:
Ігор Павлюк – голова журі, письменник, доктор наук із соціальних комунікацій, провідний науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної Академії Наук України, професор кафедри української преси Львівського національного університету ім. Івана Франка; Василь Слапчук – письменник, критик, кандидат філологічних наук, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Луцька і Волині; Анна Багряна – українська письменниця та перекладач, лауреат міжнародних і національних літературних премій; Ріта Кіндлерова (Чехія) – перекладач української класики, зокрема романів Оксани Забужко, чеською мовою; Сергій Дзюба – знаний письменник, журналіст, перекладач, президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреат міжнародних і національних літературних премій в Україні та за кордоном.

Цього року надійшло близько 400 подань і пропозицій з усіх регіонів України та закордону. Зокрема, кандидатури Рауля Чілачави та Миколи Холодного на здобуття премії висунула Міжнародна літературно-мистецька Академія України.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини