Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:40:17

Міському Палацу культури — 45

08.12.2015   09:31

45 років тому, 5 листопада 1970 року, відбулось урочисте відкриття Палацу культури виробничого об’єднання «Хімволокно». Майже з перших днів свого існування заклад став найулюбленішим місцем відпочинку чернігівців, а для працівників «Хімволокна» — узагалі рідною домівкою.

Екскурс в історію

Тут проводилися вогники, вечори відпочинку, свята зі вшанування кращих працівників і трудових династій 28 цехів
«Хімволокна».

На сцені палацу виступали такі зірки радянського кіно та естради, як Павло Кадочников, Євген Матвєєв, Валерія Заклунна, Еліна Бистрицька, Майя Кристалінська, Ольга Воронець, Ірина Понаровська, Василь Зінкевич та інші.

Від перших днів у Палаці розпочали працювати відомі аматорські колективи — хор «Десна», ансамбль танцю «Дружба», вокальна студія під керівництвом В’ячеслава Літвінова, вихованками якого є заслужені артистки України Людмила Давимука та Лариса Роговець. Великої популярності серед містян набули виступи хору хлопчиків «Жайворонок», дитячого духового оркестру, оркестру народних інструментів, естрадно-симфонічного оркестру тощо.
За роки роботи Палац культури перетворився на відомий центр художньо-культурного життя міста й області. Неодноразово Палац визнавався кращим культурно-освітнім закладом міста.
У 1998 році Палац культури передано у власність Чернігівської міської ради, і відтоді він носить назву «Комунальне підприємство «Міський Палац культури» Чернігівської міської ради ім. В. Радченка».


Сьогодення закладу

На сьогодні міський Палац культури — потужний мистецько-культурний центр обласного значення, на його базі діють
28 клубних формувань, у яких займаються діти дошкільного та шкільного віку, а також мешканці міста різних вікових і соціальних груп.

Так, наприклад, найстаршій учасниці заслуженого хору ветеранів війни та праці в цьому році виповнилось 86, а найменшому учаснику народного театру танцю «Слов’яни» — 3,5 року.

«Особливістю підприємства є те, що в Палаці працюють як професійні, так і аматорські колективи, що дозволяє залучати до культурного та естетичного виховання широке коло жителів міста, а також організовувати і проводити різнопланові культурно-мистецькі та розважальні заходи, — каже директор Палацу Анатолій Кирилюк. — Показником творчої роботи фахівців нашого підприємства є те, що п’ять колективів мають почесне звання «народний». Три дитячі колективи носять звання «зразковий».


Вони творять історію Палацу

Розповідаючи про історію та сьогодення Палацу, неможливо не зупинитися на іменах тих, хто творить його історію, — поважних і ще молодих, але вже відомих як у Чернігові, так і далеко за його межами творчих колективів.

Це, перш за все, народний аматорський хор України «Десна» та народний хор ветеранів війни та праці, які мають славні творчі традиції і є гордістю Чернігівщини.

Фольклорне мистецтво представляє в Палаці народний фольклорний ансамбль «Сіверяни». «Сіверяни» — це колектив, який поєднує українські пісні з елементами хореографії та українського народного гумору.

Колектив народного аматорського ансамблю танцю «Дружба» за великий внесок у справу згуртування всіх українських сил у світі, за відданість українській справі та українській ідеї нагороджений Дипломом Української Всесвітньої Координаційної Ради Товариства «Україна». У 2015 році колектив з успіхом виступив на міжнародному хореографічному фестивалі в Польщі. «Донькою» «Дружби» є «Десняночка» — зразковий дитячий ансамбль народного танцю, де займаються діти віком від чотирьох до чотирнадцяти років.
Зіркою першої величини є народний художній колектив Театр танцю «Слов’яни». Хореографічні композиції у виконанні колективу не залишають байдужими жодного глядача.

Зразковий центр спортивно-естрадного танцю «Інсайд» представляє напрямок сучасного танцю. У колективі займаються понад 100 дітей віком від чотирьох до 16 років. У 2015 році центру присвоєно звання «зразковий».

Ще одним досить популярним на сьогоднішній день творчим напрямком є спортивні бальні танці. У Палаці культури його представляє Зразковий клуб спортивного бального танцю «Ніка».

Незмінним учасником усіх культурно-мистецьких заходів міського Палацу культури та багатьох загальноміських заходів є Народний естрадний оркестр «Меридіан», у складі якого працюють заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати республіканських конкурсів Надія Чирченко та Євген Мацак.

Театральний напрямок представлений у Палаці аматорським колективом «ТЕАТР-23» та «Театром тіней».

Народний колектив східного танцю «ЛІЛА» працює при Палаці культури з 2012 року. Ця школа танцю стала однією з перших у місті, яка вивчала східні танці, генератором нових танцювальних ідей і напрямів.


У центрі культурно-мистецького життя


Усі художні колективи беруть активну участь у культурних та суспільно-політичних заходах державного й місцевого значення, виступають із концертними програмами як на базі Палацу культури, так і на підприємствах міста, у ветеранських організаціях та на інших концертних майданчиках.

Багато уваги приділяється організації і проведенню в Палаці культури гастрольних заходів, різноманітних фестивалів, концертів, шоу-програм, дитячих розважальних заходів, театральних постановок. Протягом багатьох років традиційним стало проведення тут ігор КВН, святкових професійних заходів, випускних вечорів, новорічних дискотек, благодійних акцій та інших культурно-розважальних дійств.

Своє мистецтво творчі колективи Палацу культури представляють на фестивалях і конкурсах за межами нашої країни. За останні роки на міжнародних фестивалях і конкурсах дитячої та юнацької народної творчості вони неодноразово ставали лауреатами й дипломантами, нагороджувалися грамотами та почесними відзнаками.


У ногу з часом

У 2015 році спільно з управлінням стратегічного розвитку і туризму міської ради в міському Палаці культури було обладнано безкоштовну Wi-Fi зону та за сприяння управління культури міськради  — пункт книгообміну. Тож відтепер батьки, котрі супроводжують своїх дітей на заняття в творчих колективах, мають можливість із користю провести свій вільний час.

Незважаючи на складну економічну та соціально-політичну ситуацію як у країні в цілому, так і в регіоні зокрема, у 2015 році кількість культурно-мистецьких заходів у Палаці збільшилась порівняно з 2014 роком. Це говорить, по-перше, про потребу мешканців міста щодо організації проведення змістовного культурного дозвілля, а по-друге, про збільшення популярності сценічної площадки міського Палацу культури серед творчих колективів та організаторів концертних програм. Цьому сприяло придбання за кошти підприємства апаратури сценічного комплексу і створення комфортних умов для виконавців та учасників концертних програм.

У 2012–2015 роках Міжнародним економічним рейтингом «Ліга кращих» міський Палац культури визнавався «Підприємством року» серед підприємств галузі.


http://vid.cn.ua/content/view/12852/100/
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини