Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:56:37

Творча зустріч "У сузір’ї кобзи та ліри" з Василем Нечепою

12.11.2015   08:19Агенцiя

9 листопада – Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва і День української писемності та мови.

Дуже символічно, що саме в цей день у великій читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася творча зустріч «У сузір’ї кобзи та ліри» з чернігівським кобзарем-лірником, лауреатом Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, Народним артистом України Василем Нечепою.

Гру на кобзі й лірі артист опановував у майстра світової слави Олександра Корнієвського, який був учнем славетного кобзаря Терентія Пархоменка.

Василь Нечепа – унікальний співак-музикант, нині єдиний представник старосвітської чернігівської кобзарської школи, яку Гнат Хоткевич, загальновизнаний авторитет з історії кобзарства, вважав найдавнішою в Україні. Він – прямий спадкоємець і продовжувач творчості Т. Пархоменка та його учня – лірника О. Гребеня.

Василь Григорович – автор і виконавець концертних програм «Пісні з берегів зачарованої Десни», «Чумацький шлях», «Чого в сльозах калина», «Материні пісні» та ін., з якими він виступав в Україні та країнах Європи, Азії, Північної Америки, Австралії. Багато з них записані на компакт-диски.

Поспілкуватися з талановитим земляком прийшли студентська молодь міста та шанувальники його творчості. Митець любить проводити свої зустрічі саме в бібліотеці, бо це, на його думку, найважливіший культурно-просвітницький центр. Він співпрацює не тільки з бібліотеками України, а й Європи та Америки, представляючи українську культуру та традиції на міжнародній арені, «даруючи «слово Шевченка» по всьому світу». До ювілею Великого Кобзаря артист провів понад 200 концертів.

Свою розповідь про величну українську історію співак доповнював патріотичними піснями. Коли слухаєш спів кобзаря, відчуваєш себе вільним українцем (що дуже актуально на сьогодні), який з надією дивиться в майбутнє.

Спілкування пройшло у вигляді уроку-настанови для молоді. Кобзар закликав пишатися своїм корінням, не забувати історію, пізнавати культуру і примножувати духовні багатства своєї Батьківщини. Всі присутні виконали гімн України.

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.