Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:25:13

ДЕСНЯНСЬКА ПРАВДА. Софіїн день в Олешні

10.10.2015   12:31Агенцiя

На Чернігівщині відбулася низка заходів, присвячених 160-й річниці від дня народження Софії Русової — українського педагога, прозаїка, літературознавця і видатної української діячки освітянського та жіночого рухів.

Ушанували пам’ять берегині української національної школи і на її малій батьківщині — в селі Олешні Ріпкинського району.  Символічно, що урочистий захід відбувся 30 вересня — в день Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії — у місцевій школі, котра носить ім’я педагога-просвітительки.

На свято Софії завітали науковці, краєзнавці, педагоги та студенти вищих навчальних закладів Чернігова й Києва, делегації Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського, відділу освіти Ріпкинської райдержадміністрації, вчителі та учні Олешнянської школи. Почесними гостями були голова Ріпкинської райдержадміністрації Борис Мелашенко й депутат обласної ради Іван Чаус.

Знаковою подією стало встановлення копії погруддя Софії Русової у вестибюлі Олешнянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені С. Ф. Русової. Свято  відкрив керівник області Борис Мелашенко.

Оригінал погруддя встановлено в Ріпкинській гімназії, на базі якої діє обласний центр педагогічної спадщини Софії Русової.

Погруддя видатного педагога було виготовлене у 90-х роках минулого століття за ініціативи нині вже покійної голови Чернігівського відділу Союзу українок Раїси Решетнюк коштом української діаспори. Автор роботи — скульптор Василь Дубовий.

— 30 вересня 1991 року відбулися перші урочисті заходи, присвячені поверненню імені Софії Русової одразу після проголошення незалежності України. А в 1993-му Олешнянській школі присвоїли ім’я видатного педагога. Тоді тут було започатковано й історико-краєзнавчий музей, котрий і тепер добре розвивається завдяки історикам, краєзнавцям та педагогам. Допомагають і наші колеги з Києва. Мені близьке ім’я цієї видатної людини з двох причин. Софія Русова була дочкою шведа і француженки за походженням, але своє серце віддала країні, яка стала її батьківщиною. Софія Федорівна була українкою по духу, великою патріоткою. А ще мені імпонує її громадянська позиція. Софія Русова завжди відстоювала ідею незалежності й соборності України. Усе своє свідоме життя просвітителька присвятила справі національного відродження, — каже історик-краєзнавець, член Національної спілки журналістів України Володимир Єрмак.

Жителі Ріпкинщини пишаються своєю славетною землячкою. А тутешні педагоги є гідними продовжувачами її справи.

— До Олешні дедалі частіше приїжджають науковці та освітяни з усієї області. Почесним і водночас відповідальним для нас є те, що традиційне для нашого району освітянське свято виходить на всеукраїнський рівень і коло його учасників дедалі розширюється. У цей святковий день я особливо вдячний усім, хто причетний до відродження, збереження та примноження спадщини видатної особистості — Софії Федорівни Русової, — каже Борис Мелашенко. 

Опісля відкриття копії погруддя учасники заходу поклали до нього квіти. А далі на гостей чекав святковий концерт від педагогів та учнів Олешнянської школи. До речі, цей навчальний заклад не просто носить ім’я Софії Русової. Тут працюють за її педагогічною системою, бережуть започатковані традиції й поважають історію. Вчителі та діти кажуть, що Софія Русова відкрила їм інший світ, інше життя, іншу свідомість. Не одне покоління виросло із Софією Русовою, мудрішало з нею, вчилося розуміти, в чому полягає справжнє людське щастя. 

Нині у школі – 83 учні, тут працюють 19 учителів. Частину дітей підвозять шкільним автобусом із Грибової Рудні та Олександрівки. У навчальному закладі 11 класів, але одного класу (саме 11-го) цього року нема. Тож школа поки що лишається без випускників. Однак наступного року для деяких школярів останній дзвоник неодмінно пролунає.

— Я працюю в цій школі 22 роки, від початку становлення та присвоєння закладу імені Софії Русової. Для мене як директора свято Софії надзвичайно особливе. Я працюю в освіті досить довгий час і бачу, як змінилися наші діти. Вони зростають справжніми патріотами, які люблять свій рідний край та свою рідну мову. Через українську діаспору ми постійно підтримуємо зв’язок із родичами Софії Русової. Вони нам багато в чому допомагають. На сьогоднішній день школа має спортивну форму, тому для нас не проблема виступити на якихось спортивних змаганнях. У закладі є також українські народні костюми. Тож коли хтось із батьків не може купити дитині вишиванку до шкільного свята, допомагає школа. Крім того ми постійно черпаємо новий історичний матеріал про Софію Русову. Отримуємо від родичів електронною поштою чимало цікавих листів зі світлинами, деякими документами, — говорить директор школи Петро Куліш.

Свято Софії в Олешні не залишає байдужими своїх гостей. Минулого разу одна з київських студенток узяла собі на згадку три жолуді. Посадила їх у вазон, і через деякий час виросли деревця. Дівчина висадила їх надворі й до цьогорічного Свята Софії вже привезла до Олешні листочки з молодих дубів – під склом, у фоторамці. Тепер цю традицію продовжуватимуть інші студенти. 

Валентина НАУМЕНКО

Фото Євгена ШПИЛЕВСЬКОГО

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини