Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:26:26

Яскраве літо з «Літерою»

16.07.2015   23:16Агенцiя

На залитій сонцем галявині, під лагідним літнім промінням проросла нова духмяна квітка, новий проект чернігівського культурного простору.

 Ось так улітку четвертого сезону в дружній сім’ї «Зеленої сцени» відбулось поповнення. Створена нова окрема локація — літературний майданчик в історичному центрі міста.

«ЛІТЕРА» (назва говорить сама за себе) — це вільний мистецький простір, невеличкий самостійний світ, де кожного вислухають і почують. Де чекають нові цікаві зустрічі, знайомства та безліч незабутніх вражень. Де привітна компанія, по-домашньому тепла й затишна. Де кожен може самовиразитись, заявити про себе та знайти натхнення для нових звершень. Де щосуботи збираються чернігівці й гості міста, небайдужі до розвитку творчості та культурно-літературного середовища в Чернігові. Де просто сонячно та весело.

Ніхто з жителів міста не сперечатиметься, що Чернігів особливо прекрасний у вечірню літню пору, коли сонце вже сідає, залишаючи в повітрі лише малесенькі крихти золота та відблиски на куполах церков. А прогулюючись серед старовинних красот рідного міста десь, скажімо, біля П’ятницької церкви, о вісімнадцятій годині можна почути голос «ЛІТЕРИ». Ноти букв та мелодії слів, що кружляють довкола смарагдової галявини. Можна й самому стати частиною цієї містичної симфонії, просто взявши ковдру і зручно примостившись серед інших слухачів.
І така можливість буде ціле літо. Аж до

26 вересня «ЛІТЕРА» буде радувати нас творчими вечорами, виступами з акустичним музичним супроводом, презентаціями поетичних збірок і, звичайно ж, традиційним «вільним мікрофоном». Такі вільні читання — гарна можливість для молодих поетів, прозаїків чи просто натхненних творчих особистостей заявити про себе. Можна зачитати власні творіння чи вірші улюблених поетів або просто уривок із захопливої книжки.

Відкриття цього проекту відбулося 6 червня. На сцені виступало багато чернігівських авторів: Олексій Маслов, Христина Саржан, Ірина Кулаковська, Володимир Кравченко та інші. Із життєвими музичними віршами завітали Антон Червон та його гітара. Окрім лірики та поезії, слухачі мали змогу познайомитись із публіцистикою. Із радістю в цьому допоміг заслужений артист України Віталій Гольцов. До того ж один добрий друг «ЛІТЕРИ» — Центр іноземних мов «Успіх» — організував виступ своїх талановитих учнів. Таке дійство привернуло увагу і людей з інших міст. Зі столиці приїхав відомий веломандрівник та просто людина-позитив Андрій Рикульський зі своїми друзями на двоколісних конях. Андрій представив власні філософські казки, об’єднані під назвою «Шампунь для бороди, або Риба-пила». І таке розмаїття неординарних персон та виступів радувало дітей і дорослих лише в одну суботу, а «ЛІТЕРА» припасла ще багато чого!

Незабутньо та сонячно пройшов творчий вечір молодого закарпатського митця Андрія Любки. Він відзначився не лише на поетичній арені, а й показав себе ще як гарний про-заїк, перекладач та есеїст. Отож на невеличкій дерев’яній сцені, на фоні шарудіння листя та гуркоту машин почався спектакль друкованих сторінок.

Постав літопис життя: прості буденні історії та неймовірні випадки з життя Андрія і його друзів. Головні актори — ритмічні вірші, написані верлібром. Було все: і комедія, і драма, кожен міг впізнати тут себе. Ось у цьому і є та романтика, якась іронія та легкий післясмак гіркоти. Адже описувалось справжнє, без будь-якої прикраси та перебільшення. Любка пише кирилицею про історію, культуру, кінець світу, компотний район з яблуневою та грушевою вулицями, привида, який прийшов провідати своє минуле життя та жінку, для якої герой ладен створити релігію і стати її пророком. Серед творчого доробку автора є і римовані вірші, незважаючи на основну масу написаних верлібром. Як розповідає сам Андрій Любка, коли вийшла перша збірка, мати спитала, де рими у віршах. Нині ж він успішно видав цілих три поетичні збірки: «Вісім місяців шизофренії», «ТЕРОРИЗМ» та «Сорок баксів плюс чайові». А також є і прозові збірки: « КІЛЕР. Збірка історій» і «Спати з жінками». Одним словом, вечір сучасної поезії від сучасного автора видався на славу.

Не менш сповненим ліричності та світла був творчий вечір чернігівського поета, журналіста Олексія Маслова, якого, до речі, позаочі називають місцевим Жаданом. Цього разу через погодні умови «ЛІТЕРА» трохи змінила локацію. КМЦ «Інтермеццо» люб’язно надав своє приміщення, і це, треба сказати, принесло додатковий шарм виступу поета, адже інтер’єр «Інтермеццо» надавав вечору особливого колориту. Хоча надворі було холодно й мокро, усіх зігрівала тамтешня атмосфера.

Поет читав вірші різної тематики, написані в різні час: від початку дев’яностих до сьогоднішнього дня. Творіння Маслова мають незвичайну смислову структуру, багатогранність. У кожного вірша є текст та підтекст, дуже яскравий і виражений, наповнений безліччю образів та символів, що ширше розкривають основну ідею. Мало є такої поезії, що одразу западає в серце, картини якої, намальовані пензлем художнього слова, здаються дуже знайомими, наче ти інколи ночами бачив їх уві сні. У рядках постають філософічність та жартівливість вічних питань людства, оцінка та осмислення їх автором. В Олексія вистачить віршів уже не на одну збірку, та митець не поспішає видавати у світ свої роботи. Адже підходить до цього надзвичайно серйозно, відчуваючи відповідальність за кожне слово, ним написане. Та в Олексія потроху назріває думка незабаром видати першу збірку. Майстерне слово, книжкові полиці, пісня крапель дощу за вікном зробили цей вечір трохи магічним.

Особливе місце в житті «ЛІТЕРИ» посідає традиційний «вільний мікрофон», який відкриває безліч нових талантів. Окрім прекрасного літературного слова, на галявині «ЛІТЕРИ» можна знайти лавочку хенд-мейду та полицю для буккросингу. Тож прихід на вечір «ЛІТЕРИ» — гарна можливість поповнити не тільки свою голову новими роздумами та ідеями, а й свій дім приємними дрібничками, до персональної бібліотеки помістити тимчасового мешканця, а іншу книгу відправити в подорож. Є і надзвичайна можливість закарбувати своє слово в часі — друкарська машинка допоможе, як кажуть: «Рукописи не горять». Усі бажаючі мають таку можливість, протягом сезону створюватиметься імпровізована книга-альманах, кожен зможе додати щось від себе. «ЛІТЕРА» чекає всіх і кожного, щоб насолодитися мистецтвом слова разом із рідним Черніговом, розфарбувати літо яскравими барвами, просто відпочити разом на зеленій галявині.

Діана АНДРЕЄВА

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини