Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:59:32

Монітор "Краків" – монітор "Смоленськ". Пам’ять і Примирення

22.04.2015   08:11Агенцiя

21 квітня 2015 року у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського відбулася зустріч з представниками Міністерства закордонних справ Республіки Польща, Київської організації “Товариство ветеранів розвідки Військово-Морського флоту” та Ладинської сільради. Метою зустрічі стала передача Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського макета монітора “Краків” та виставкових стендів про річкові флотилії Другої Речіпосполитої.

У 1926 році на судноверфі у Кракові був спущений на воду річковий монітор, якому дали назву “Краків”. Під час радянсько-польської війни у вересні 1939 року він був затоплений екіпажем, а згодом піднятий і відремонтований. Під назвою “Смоленськ” корабель увійшов до складу Пінської військової флотилії Військово-Морського флоту СРСР.

У вересні 1941 року монітор “Смоленськ” брав активну участь в оборонних боях на Чернігівщині. Опинившись у пастці між зірваним автомобільним мостом та понтонною переправою, 15 вересня був затоплений екіпажем у затоні річки Десна поблизу села Ладинка.

І сьогодні, особливо у посушливий час, із затону виступають його понівечені борти та палубні надбудови. Силами активістів – ветеранів розвідки Військово-Морського флоту були зібрані речі з корабля, які сьогодні зберігаються в селі Ладинка та в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського. Поблизу місця загибелі монітора ними встановлений пам’ятний знак, а в селі створюється музей, присвячений кораблеві.

Дуже важливою, з огляду Пам’ять і Примирення, була ця зустріч. Віце-міністр закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік передав Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського макет та матеріали виставки. У своєму виступі він зупинився на історії будівництва корабля часів Другої Речіпосполитої та подякував за збереження пам’яті про моряків, які боролися з нацизмом, і наголосив на готовності Польщі долучитися до створення музею в селі Ладинка, куди потім з Чернігова будуть передані подаровані матеріали.


Сергій Лаєвський

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.