Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:19:02

10 речей, які прославили Ніжин

30.03.2015   10:06

Під такою назвою відбулась чергова безкоштовна екскурсія містом.

Це вже 18-та тематична екскурсія, яку організували активісти ніжинського об'єднання "Самопоміч", втілюючи у життя запущений у листопаді минулого року культурно-освітній проект "Знайомтесь - це наш Ніжин".

На цей раз своїми знаннями про наше місто люб'язно погодився поділитись викладач ніжинського університету, історик та краєзнавець Максим Васильович Потапенко.

Демонструючи глибоку ерудицію і в той же час цікаво, з гумором та дотепами екскурсовод розповів про те, з чим наше місто в різні часи та епохи асоціювали неніженці.

А розпочалась екскурсія із розповіді про знаменті ніжинські... калюжі, описані у нотатках та щоденниках гостей міста, увічнені у творах Гоголя, світлинах та картинах. Друге, третє та четверте місце розділили елітна горілка "Нежинская рябина", яку із задоволенням куштували заможні гурмани з кінця ХІХ ст. аж до середини минулого століття, ніжинське пиво, варене в місті чехами та ніжинський тютюн, від якого крякали із задоволенням гоголівські герої і який вирощувався у нас та продавася для всієї імперії. Дивувала всіх гостей міста і величезна торгова площа, рівної за розмірами якій не було у всій Лівобережній Україні. Не менш знаменитим був і наш Миколаївський собор, якого сучасні дослідники вважають прототипом козацького барокового храму. Перший у світі памятник Миколі Гоголю, також став і досьогодні залишається візитівкою міста. Не обійшов увагою екскурсовод і знамениті ніжинські огірочки, якими закусували і самі ніжинці і царственні особи дому Романових і закордонні любителі солоностей. Своїми випускниками також уславлювала місто Ніжинська вища школа (гімназія, ліцей, інститут). Ну і на останньому місці за порядком, але аж ніяк не за значенням екскурсоводом були поставлені унікальні ніжинські панорами, древні ніжинські вулички, де можна вдихнути повітря ХУІІІ та ХІХ ст.

Так пройшла сьогоднішня екскурсія. Наступної суботи запрошуємо на чергову зустріч.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.