Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 19:43:58

Відкрито книжково-інформаційну виставку до днів Корюківської трагедії

02.03.2015   09:19Агенцiя

У відділі краєзнавства Чернігівської ОУНБ імені В.г.Короленка влаштовано книжково-інформаційну виставку «Пам’ять не спалити» до днів Корюківської трагедії, які ми щорічно відзначаємо 1 – 3 березня.

У політиці нацизму у Другій світовій війні в Україні окремим видом злочинів проти мирного населення стало знищення населених пунктів разом з його мешканцями. У цьому скорботному списку виділяється містечко Корюківка Чернігівської області.

Вранці 1 березня 1943 р. з м. Щорс у Корюківку прибув німецький каральний загін. Населений пункт було оточено. Мешканців групами по 50 – 100 чол. зганяли у великі будинки і розстрілювали. Одночасно карателі на легковиках прочісували містечко і вбивали жителів, як у помешканнях, так і на вулицях.

Наслідки нацистського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців. В Акті Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці від 17 грудня 1943 р. вказано, що 1 і 2 березня 1943 р. за підрахунками вбито 6700 чоловік, спалено 1290 будинків.

Корюківська трагедія 1-2 березня 1943 р. за своїми масштабами є найбільшою каральною акцією нацистів зі знищення мирного населення разом з населеним пунктом у Другій світовій війні в Європі.

Представлені на виставці збірки документів, спогади очевидців, книги, статті з періодичних видань, а також тематичний бібліографічний покажчик, підготовлений та виданий бібліотекою спільно з Українським інститутом національної пам’яті у 2013 році, знайомлять з цією героїчною та трагічною сторінкою історії Чернігівщини ХХ століття.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини