Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:16:10

Василь Нечепа - лауреат конкурсу «ЗІРКА КОСТА ТАЛАНТ»

05.11.2014   13:03Агенцiя

Кобзарські мандри Народного артиста України, лауреата Національної премії імені Т.Г. Шевченка Василя Нечепи останні десять років були за межами західної Європи. Тепер є контакти в Угорщині, Іспанії, Франції та Італії.

Мета його кобзарських виступів незмінна: доносити до людей всього світу правдиву інформацію про Україну і збирати докупи українців, які загубились у широкому світовому просторі. Цього року Василь Нечепа розпочав мистецьку акцію в Угорщині, яку присвятив 70-річчю завершення Другої світової війни. Також він мав щире бажання допомогти бійцю - контрактнику двадцятирічному Сергію Ільницькому родом з Миколаєва, що постраждав внаслідок бойових дій під час проведення Антитерористичної операції. Зараз Сергій знаходиться на реабілітації — у нього вичленили тазостегновий суглоб лівої ноги. Василь Нечепа познайомився з ним у Київському військовому шпиталі, де виступав перед пораненими бійцями. Як пояснив Сергій Ільницький, державного проекту про встановлення протезів для таких інвалідів, як він, немає. Тому у Василя Григоровича є намір відкрити у лікарні рахунок і допомогти цьому бійцю поставити протез.

Василь Нечепа своїми виступами вшановує знаменну дату - 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Окрім Шевченка кобзар-лірник розповідає про інших ювілярів - діячів української культури: Леоніда Отрюха - 80 років, Олександра Довженка – 120 років, Олександра Корнієвського – 125 років, Михайла Коцюбинського – 150 років від народження.

Під час своєї подорожі, він виступив в українському культурному центрі міста Будапешт (Угорщина), заспівав в Барселоні та Мадриді (Іспанія) та передав свої компакт-диски для українських шкіл. Його спів лунав у Старій фортеці міста Марсель (Франція), яка знаходиться на мурах старого храму 13 століття. Виступи в італійських містах Савона, Ла Спеція, Помпеї і звичайно у Римському Колізеї стали особливими. А ще йому пощастило заграти у Ватикані.

А наприкінці своєї подорожі, наш козак-характерник, потрапив на унікальний італійський конкурс «Winner COSTA TALENT». І не зважаючи, що на підготовку до конкурсу було обмаль часу, артист все ж таки здобув перемогу!

На конкурсі Василь Нечепа співав пісню композитора Анатолія Кос-Анатольського на слова Івана Франка «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Після першого ж куплету у залі театру – зрив аплодисментів. Після другого куплету – буря в залі, а після третього – весь театр гримів. Так цю пісню Василь Григорович ще ніколи не співав. Використав всі свої знання і досвід, і привіз до Чернігова жовто-блакитну Зірку Коста Талант.

В кінці року, за зібраними відеоматеріалами оберуть одну «Зірку», якій і буде запропоновано поважний контракт. А поки Василь Нечепа підписав дозвіл на некомерційний показ свого виступу та попередню угоду про подальшу співпрацю.

На прощання йому подарували жовто-блакитний прапор Кости і сповістили, що скоро знову зустріч. Кобзарські мандри тривають.

Департамент культури і туризму,
національностей та релігій
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.