Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:53:22

Міський Палац культури активізує культурно-мистецьку діяльність у Чернігові

11.09.2014   13:37

Про роботу комунального підприємства «Міський Палац культури» Чернігівської міської ради доповів на розширеній нараді директор закладу Анатолій Кирилюк.

Він нагадав, що основною метою діяльності міського Палацу культури є:
- збереження, розвиток та популяризація української культури, а також культур інших національних груп, що проживають на території м. Чернігова та Чернігівської області;
- організація змістовного дозвілля громадян та гостей міста;
- проведення культурно-мистецьких та розважальних заходів із залученням аматорських колективів Палацу культури, а також інших професійних та аматорських виконавців;
- організація гастрольних заходів, виставок, лекцій, тематичних вечорів, конференцій, заходів для дітей та молоді;
- здавання під найм нерухомості;
- надання послуг та інші види діяльності, що не суперечать нормам чинного законодавства України та отримання на цій основі прибутку в інтересах власника, яким є громада міста Чернігова.

Станом на сьогоднішній день у Палаці культури збережено та працює 25 клубних формувань, в яких займається більше тисячі чоловік. В основному це діти дошкільного та шкільного віку, а також мешканці міста різних вікових та соціальних груп. В цьому році наймолодшому учаснику колективу театр танцю «Слов’яни» виповнилось три з половиною роки, а трьом найстаршим учасникам заслуженого хору ветеранів війни та праці – по 85 років. А.Кирилюк зазначив, що колектив ветеранів за підсумками діяльності є лідером за кількістю виїзних концертних програм.

Особливістю підприємства є також те, що в Палаці займаються аматорські, а не професійні колективи, як, наприклад, у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Але показником творчої роботи підприємства є те, що п‘ять колективів мають почесне звання «народний». Три дитячі колективи носять звання «зразковий». Постійно проводиться робота щодо залучення бажаючих мешканців міста займатись у аматорських та інших творчих колективах.

Для задоволення потреб мешканців міста щодо особистого культурно-мистецького розвитку в міському Палаці культури сьогодні розвиваються різні напрямки художньої творчості, а саме:
народне хорове мистецтво;
фольклорне мистецтво;
народне танцювальне мистецтво;
сучасний танець;
спортивний бальний танець;
естрадно-оркестровий напрямок;
театральний напрямок.

Представляють ці напрямки такі колективи, як заслужений народний самодіяльний хор України «Десна», народний фольклорний ансамбль «Сіверяни», народний аматорський ансамбль танцю «Дружба», зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Десняночка», народний художній колектив театр танцю «Слов’яни», центр спортивно-естрадного танцю „Інсайд», зразковий клуб спортивного бального танцю «Ніка», народний естрадний оркестр «Меридіан», аматорський колектив «ТЕАТР-23», школа східного танцю «ЛІЛА».

Всі творчі колективи Палацу культури протягом поточного року брали участь в усіх загальноміських культурно-мистецьких та розважальних заходах, зокрема таких як Новорічні та Різдвяні свята, Проводи зими, Масляна, святкування Дня Перемоги, Дня незалежності України та багато інших.

Також колективи Палацу представляли місто Чернігів на культурно-мистецьких заходах в інших містах як області, так і України, а також за межами держави, що сприяло зміцненню культурних відносин між громадами Чернігова та цих міст.

Так, народний аматорський ансамбль «Дружба» в липні поточного року з успіхом виступив на святі української культури в Республіці Польща. З 30 серпня по 7 вересня група ансамблю у кількості 10 чоловік взяла участь у Міжнародному фестивалі «40 днів навколо світу», що проходив у місті Аль Айм в Обєднаних Арабських Еміратах. «Під час фестивалю протягом 40 днів виступали хореографічні колективи з різних країн світу, Європу та Україну представляв наш колектив «Дружба» та група танцюристів з Грузії. Організатори та глядачі визнали ансамбль «Дружба» найкращим колективом фестивалю», - пишається директор закладу.

З метою покращення культурного обслуговування жителів та гостей міста, а також надання можливості щодо творчої реалізації учасників інших колективів Чернігова започатковано практику залучення до проведення розважальних заходів таких колективів, як клуб спортивного танцю «Аеліта », танцювальна формація «The BEST», шоу-балет «Ярмарок», студія естрадного танцю «Бродвей», танцювальна студія «Прем’єр балет», школа сучасного танцю «Альянс», ансамбль естрадного танцю «Еліт» та інші. Ця співпраця дозволяє як урізноманітнювати самі розважальні програми, так і презентувати глядачам здобутки цих творчих колективів. А присутність у глядацькій залі Палацу культури чи на іншій площадці однолітків учасників творчих колективів спонукає їх до культурного розвитку.

«Звичайно, з огляду на існуючі на сьогоднішній день об’єктивні обставини нам важко конкурувати в проведенні гастрольних заходів із комунальним підприємством Чернігівської обласної ради «Чернігівський обласний музично-драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка», - визнає А. Кирилюк. Проте робота, що проводиться адміністрацією Палацу культури за сприяння та підтримки Чернігівської міської ради щодо удосконалення матеріально-технічної бази сценічного комплексу та створення комфортних умов для глядачів сприяє проведенню на сцені Палацу концертно-розважальних програм за участю популярних творчих колективів, а також окремих виконавців як України, так і держав ближнього та дальнього зарубіжжя. Шанувальники чекають виступи своїх улюбленців, таких як гурт «Скрябін», легендарні рок-групи «УДО» та «Рок-Холк», «Антитіла», гурт «Дзі-Дзьо», «Лісапетний батальйон», популярного естрадного виконавця Олега Вінника та інші.

Міський Палац культури став основним сценічним майданчиком, де проводять звітні концерти більшість творчих колективів міста. Стає традицією проведення в Палаці концертно-розважальних програм до професійних свят, таких як День фізкультури та спорту, День фармацевтичного працівника, День учителя, а також творчих звітів музичних шкіл і інших творчих колективів міста, які функціонують на комерційній основі.

Так, із великим успіхом при переповненому концертному залі пройшли звітні концерти шоу-балету «Ярмарка», школи танцю «Інсайд», школи східного танцю «Ліла», гурту «Конфетті», інших колективів. За ініціативи управління культури Чернігівської міської ради вперше у квітні поточного року в Палаці культури пройшли звітні концерти дитячої музичної школи №2 та міської школи мистецтв. «Палац стає місцем організації та проведення шкільних випускних вечорів і вже сьогодні у нас заплановані дати їх проведення в наступному році», - поділився планами на перспективу А. Кирилюк.

На сьогоднішній день міський Палац культури відіграє важливу роль в питанні забезпечення громадянської стабільності в місті через проведення різноманітних культурно-соціальних заходів із залученням як творчих колективів самого Палацу, так і громадських організацій, таких як Чернігівська громадська організація інвалідів «Шанс»; Благодійний фонд «Милосердя і доброта»; Чернігівська ГО сімей, в яких виховуються діти-інваліди «Гіппократ», громадські організації ветеранів та інвалідів війни і т.д.

Зокрема, народний хор ветеранів війни та праці під керівництвом Миколи Петровича Красножона тільки в першій половині поточного року провів 12 виїзних концертів, серед яких концерти у вищому технічному училищі №15, в Центрі реабілітації дітей – інвалідів, в обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни. Ну і, звичайно, тріумфом цього колективу є спільне з Національним Президентським оркестром України виконання музичного твору на урочистостях, що проводились в обласному драматичному театрі з нагоди відзначення 25-ї річниці виведення військ колишнього Радянського Союзу з території Республіки Афганістан. «Це взагалі єдиний приклад за всю історію існування Президентського оркестру, коли він виконував твір спільно з аматорським колективом без проведення попередніх репетицій. До речі, і пісня про афганські події була спеціально написана керівником хору ветеранів до цієї дати», - з гордістю підкреслив директор Палацу.

Візитною карткою міста стало проведення силами народного естрадного оркестру «Меридіан» літніх музичних вечорів для жителів та гостей міста на Алеї Героїв, де збирається до тисячі учасників. В основному це люди поважного віку, які потребують особливої уваги до себе, адже місто, в якому ми маємо честь жити, збудували для нас і для майбутніх поколінь саме вони.

Крім того, в Палаці культури працюють та надають громадянам послуги курси вивчення англійської мови, студія «Поліглот», студія з підготовки дітей до школи, майстерня з виготовлення танцювальних костюмів, консультація психолога та інші.

А. Кирилюк відзначив, що міський Палац культури не стояв осторонь питань підтримки Збройних Сил України у складний для всієї країни час. Так, народний естрадний оркестр «Меридіан» із концертною програмою виступив перед льотно-технічним складом частини армійської авіації, що базувалась на аеродромі в Півцях. Цей захід став одним із найперших в Україні і проводився за підтримки відділу з питань діяльності правоохоронних органів Чернігівської міськради і особисто Валерія Анатолійовича Селівона. Із 30 серпня колектив оркестру розпочав роботу з культурного обслуговування військових частин, що дислокуються на території Чернігівської області. 7 вересня поточного року народний естрадний оркестр «Меридіан» провів концертну програму для мобілізованих військовослужбовців в смт Гончарівське.

Також на виконання розпорядження виконавчого комітету Чернігівської міської ради щодо реалізації урядового проекту підтримки Збройних Сил України міським Палацом культури було придбано в «Ощадбанку» казначейських зобов’язань «Віськові» на суму 3 тис. грн.

17 серпня в міському Палаці культури, в рамках Благодійного марафону «Ми обираємо мир» відбувся концерт на підтримку особового складу Чернігівського батальйону Національної Гвардії України, участь у якому взяли дитячі творчі колективи обласного центру. Символічно відкрив концертну програму народний хор ветеранів війни та праці виконанням пісень «Нам є що захищати» та «Армія з народом», яку разом із хором виконували глядачі в концертній залі. Серед них були і військовослужбовці 8-го навчального центру Державної спеціальної служби транспорту. Глядачам була надана можливість переглянути відеозаписи, що були зняті в зоні проведення АТО. Зібрані кошти від проведення концертної програми були використані на забезпечення батальйону Національної Гвардії електронними засобами зв’язку, які їм було вручено на місці їх постійної дислокації.

Загалом за підсумками першого півріччя колективами міського Палацу культури як на своїй сцені та і на виїзних майданчиках було проведено 126 культурно-розважальних та мистецьких заходів. Це менше порівняно з аналогічним періодом минулого року (150 заходів), однак це пов’язано з ситуацією, що склалась у державі, і як наслідок – відміна багатьох гастрольних, мистецьких та культурно - розважальних заходів.

«Ми з оптимізмом повинні дивитись у завтрашній день», - переконаний керівник закладу. Саме для цього в Палаці культури здійснюється робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази шляхом проведення ремонтних робіт приміщень за рахунок орендарів та власних надходжень, отриманих у результаті господарської діяльності, зокрема переобладнання в танцювальні зали кімнат, які втратили своє попереднє функціональне призначення. Це надасть можливість збільшити кількість дітей, які будуть залучені до занять у творчих колективах.

Підприємство є платником податків на загальних підставах. На сьогоднішній день податки та збори розраховуються і сплачуються підприємством своєчасно, затримок із виплатою заробітної плати немає. За перше півріччя поточного року до бюджету перераховано 147,1 тис. грн.. податків, єдиного внеску – 297,6 тис. грн. Чистим фінансовим результатом роботи за перше півріччя є прибуток у розмірі 19 тис. грн.

Адміністрація Палацу культури тримає на постійному контролі питання енергозбереження. В результаті запровадження жорсткої економії енергоресурсів та заміни вікон на металопластикові (50 %) зменшились витрати на комунальні послуги, з 317 тис. грн. до 238 тис. грн. Проводиться робота щодо заміни електроламп на енергозберігаючі.

А. Кирилюк зазначив, що за оцінкою Міжнародного економічного рейтингу «Ліга кращих», яка формується на основі загальнодержавного статистичного ранжування суб’єктів господарювання за сукупністю показників їх фінансово-господарської діяльності, КП «Міський Палац культури» Чернігівської міської ради у КВЕД 90.04. «Функціонування театральних та концертних залів» отримало статус «Комунальне підприємство 2012 та 2013 року» і зайняло 6-е місце серед аналогічних підприємств України. Також підприємство за результатами діяльності 2013 року є номінантом почесної відзнаки Національного рейтингу якості товарів та послуг «Зірка якості 2014».

«Ми і в подальшому будемо докладати максимум зусиль для підвищення рівня проведення культурно-мистецьких та розважальних заходів і створення умов, які б надавали можливість кожному глядачеві або учаснику аматорського колективу почувати себе комфортно в стінах нашого міського Палацу культури, щоб Палац став центром культурного життя нашого древнього і прекрасного міста», - резюмував директор закладу.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини