Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:17:41

Представлено книгу про національно-визвольну боротьбу на південній Чернігівщині

28.10.2013   08:00Агенцiя

26 жовтня відбулася презентація книги історика Віктора Моренця «Земля, полита кров’ю». Видання розповідає про національно-визвольну боротьбу 1919-1924 рр. на теренах південної Чернігівщини.

Віктор Моренець

Віктор Моренець

Захід відбувся в рамках зустрічі прилучан із народним депутатом, уповноваженим представником парламентської фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" на Чернігівщині Русланом Марцінківом. Також на представленні книги був присутній голова обласного осередку «Свободи» Костянтин Лубенцов.

Зустріч відбулася в актовій залі Прилуцької спеціялізованої школи І-ІІІ ступенів № 6. На представлення книги зібралося близько двохсот прилучан та гостей міста, які прибули з усієї области.

Виступаючи перед громадою, Руслан Марцінків представив присутнім автора презентованого видання. Зазначимо, що на видання книги пожертвували кошти народний обранець та свободівці краю.

До присутніх звернувся автор передмови до книги «Земля, полита кров’ю» український журналіст, театрознавець, член спілки театральних діячів, журналістів України Віталій Жежера. Відомий публіцист зауважив, що Віктор Моренець зумів вдало описати у книзі історію таким чином, що його мала батьківщина стає центром подій. На відміну від инших істориків та краєзнавців, автор «Землі, политої кров’ю» робить це аргументовано, базуючись на значній кількості опрацьованих архівних документів, світлин.

Непересічність такої події, як вихід у світ книги про національно-визвольну боротьбу на південній Чернфігівщині, оцінили і міські краєзнавці. Це, зокрема, підтвердила у своєму виступі заступник голови Прилуцького краєзнавчого товариства ім.В.Маслова Олена Клочко.

Слово також мав журналіст та історик Ростиславу Мартинюку. Родом із Чернігівщини, пан Ростислав наголосив на тому, що дуже важливо зберігати та відтворювати пам’ять про визвольну боротьбу своїх земляків.

Голова Прилуцької районної організації ВО «Свобода» Юрій Щербина у своєму виступі висловив надію, що ця книга не буде припадати пилом на поличках, а виведе із мороку затуманених українців.

Продовжуючи захід, виступив автор книги Віктор Моренець. Історик на проєкторві продемонстрував присутнім знімки документів та світлин із державних, наукових та громадських архівів. Показ кожного слайду дослідник супроводжував розповіддю про ті чи инші історичні події або  постаті, які описано в книзі. Віктор Моренець розповів про історію створення книги, а також подякував тим, хто долучився до створення видання.

На завершення презентації виступив гурт «Мамай». Музики виконали кілька українських пісень, зокрема одну авторську композицію.

Учасники заходу наголошують: важливо, аби книги не лише було видано, але й прочитано. Тому необхідно популяризувати українське слово серед громадськости. Зауважимо, що книги буде передано до місцевих музеїв та бібліотек. Також у подальшому видання представлять у инших містах области, зокрема в Чернігові.


За інформацією прес-служби Чернігівської обласної організації ВО «Свобода

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.