Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 18:37:40

Диво “Дивосаду”

14.01.2013   07:54Агенцiя

Шлях спільної творчості і підтримки обрали для себе актори театру “Дивосад”.

Колектив створений з метою інтеграції у суспільство дітей з інвалідністю, основна трупа якого – люди з обмеженими можливостями. Вони не грають, вони живуть на сцені, адже талантом, щирістю і вмінням відчувати прекрасне вони наділені краще інших, вважає художній керівник театру Ірина Пісня, і, на її глибоке переконання, реабілітації більше потребують здорові люди.

9–річна Валерія Школьна – наймолодша акторка театру “Дивосад” завмирає за кулісами. До початку вистави “Снігова королева”, де дівчинка грає головну роль Герди, залишаються лічені секунди. Починається дійство… і грані між дітьми з особливостями розвитку і здоровими зникають. На сцені всі вони – актори. Артистам доводиться переборювати не лише страх сцени, але й болі. Більшість акторів мають генетичні захворювання – синдром Дауна, тяжкі форми ДЦП. У труппі 16 акторів – різних за віком та ступенем інвалідності. Найстаршому Владиславу Ярмоленкову – 35. Чоловіка підтримують дружина Алла та її здоровий син Олексій, які також задіяні у постановках.

Серед акторів “Дивосаду” – здорові діти і мами-волонтери. Вік, як і особливості розвитку, не мають значення. Одна перепона – відсутність залу для репетицій. Свого приміщення театр не має. Такий прогін на сцені спектаклю – велика розкіш для акторів, які зазвичай збираються у когось вдома.

У 20-річного Олександра Самійленка роль Сніговика дебютна. Каже в актори пішов від незайнятості. Та головна мотивація грати на сцені для молодого хлопця – здолати страх перед глядачами.

Репертуар театру не зовсім дитячий і досить багатий: “Різдвяний цикл Йосипа Бродського”, “Хроніки Нарнії”. Власноруч театрали-аматори справляються з створенням костюмів та декорацій, пошуком музики та написанням сценаріїв.

Перукар за освітою та режисер по життю Ірина Пісня починала з домашнього театру трьох акторів – власних дітей, потім жінка розгорнула вуличний театр. З виставами йшли до інтернатів, геріартричних будинків. З метою інтеграції у суспільство дітей з інвалідністю був створений і театр “Дивосад”, основна трупа якого – люди з обмеженими можливостями. Вони не грають, вони живуть на сцені, адже талантом, щирістю і вмінням відчувати прекрасне вони наділені краще інших, вважає художній керівник театру.

http://chodtrk.com.ua/?p=7519

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.