Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 10:24:36

20 років першого номера “Сіверщини”

05.01.2013   12:31Агенцiя

Перший номер газети “Сіерщина” вийшов 20 років тому – в кінці грудня 1992 року. Тоді газети мала назву “За Україну”. Заснували газету чернігівські обласні організації Товариства “Просвіта” та Народного Руху України.

Перший номер вийшов тиражем 2000 примірників і був надрукований у Куликівський районній друкарні. Його підготували журналісти Василь Чепурний і Петро Антоненко. До речі, найбільше докладав зусиль для виходу газети у 1992 – 1994 роках Петро Якович Антоненко, котрий не тільки готував матеріали, але і верстав та друкував газету у Куликівці. Перші 35 номерів газети Антоненко на свої плечах привозив до Чернігова.

Під назвою “Сіверщина” газета виходить з лютого 1994 року. Серед усіх чернігівських газет це найкраща назва, адже так називають наш древній Сіверський край.
З січня 1995 року “Сіверщина” стала однією з найбільш тиражних і впливових газет області. Тоді газета виходила накладом 30 000 примірників, з них 28 343 – передплатники.

З 1995 по 2004 рік – це було золоте десятиліття “Сіверщини”, як однієї з найбільш масових і впливових газет Чернігівщини. Можна говорити навіть про своєрідний “феномен “Сіверщини”. Адже газета не мала ніякої державної підтримки (для влади вона була як кістка в горлі), за нею не стояли бізнесові структури чи олігархи. У ті роки газеті допомагали передплатники, а відстоювали і захищали газету її засновники та видавці – “Просвіта”, Народний рух, потім – Українська народна партія.

Секрет успіху “Сіверщини” в ті роки дуже простий: вона писала правду, піднімала теми, які цікавлять людей, численні листи читачів. І ще важливо – “Сіверщина” завжди була народною, патріотичною українською газетою, під впливом якої на Чернігівщині сформувалися тисячі українських патріотів. І в цьому було головне завдання газети.

Зараз вплив друкованого слова зменшується, інтернет замінив для багатьох і газету, і журнал, і книгу. І для “Сіверщини” настав інший етап її життя. І в цей час дуже важливо залишитися собою, не зрадити сподівання прихильників газети і залишатися українським рупором Чернігівщини.


Володимир Ступак
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.