Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:13:31

Зйомки фільму про Корюківську трагедію 1943 року на Чернігівщині

29.12.2012   16:20Агенцiя

24-28 грудня на Чернігівщині працювала знімальна група Творчого об'єднання документальних фільмів та програм Національної телекомпанії України на чолі з автором і режисером Сніжаною Потапчук.

Зйомки фільму про Корюківську трагедію 1943 року на Чернігівщині

Зйомки фільму про Корюківську трагедію 1943 року на Чернігівщині

Мета: створення документального фільму до 70-х роковин Корюківської трагедії 1943 р. - найбільшого нацистського злочину знищення населеного пункту разом із цивільним населенням у Другій світовій війні в Європі.

Творчій групі ще на підготовчому етапі надали допомогу у створенні фільму Центральний державний архів громадських об'єднань України, Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України. Науковим консультантом виступив Український інститут національної пам'яті.

На Чернігівщині роботу знімальної групи забезпечили Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Державний архів Чернігівської області та Корюківський історичний музей. Під час зйомок у місті Корюківка знімальній групі активно допомагала науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова.

Впродовж 24-27 грудня кіномитці працювали у м. Корюківка. У районному будинку культури вони записали спогади та відповіді на питання свідків нацистського злочину, які за станом здоров'я мали можливість спілкуватися.  Цікавим експериментом стало з'ясування автором фільму знань і вражень про цю трагедію у представників молодої генерації України - учнів Корюківської гімназії - середньої загальноосвітньої школи I-III ступеню.

Науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова організувала зустрічі зі дев'ятьма свідками трагедії за місцем їхнього проживання. Вона показала і розповіла про практично всі значні місця і вцілілі будинки міста, пов'язані з розгромом уніч на 27 лютого 1943 р. партизанами з'єднання Олексія Федорова окупаційного гарнізону, трагедією знищення містечка 1-2, 9 березня 1943 р., місця масових розстрілів окупантами цивільного населення в 1941-1943 рр., встановлені поховання жертв трагедії. Як відомо, влітку-восени 2012 р. Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України спільно з органами влади Чернігівщини, Корюківським історичним музеєм, ВГО "Союз "Народна пам'ять" та іншими громадськими організаціями за сприяння Українського інституту національної пам'яті провела роботи з пошуку та встановлення, обстеження та ексгумації поховань жертв Корюківської трагедії 1943 р.
Вранці 28 грудня, після зйомок околиці Корюківки, менського шляху до неї, творча група прибула до Чернігова в Державний архів Чернігівської області на Валу.

Директор архіву Раїса Воробей та її співробітники ознайомили київських кіномитців із документами про Корюківську трагедію 1-2 березня 1943 р. та організували їх зйомки. Серед них були "Акт Чернігівської обласної комісії з встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників у Корюківці" від 17 грудня 1943 р., "Акт судово-медичної експертизи по м. Корюківка", "Протоколи допитів свідків про події в березні 1943 р. в Корюківці" та інші документи.

Під час спілкування з журналістами обласного центру та національних інформаційних агенцій Сніжана Потапчук подякувала усім, хто сприяв і допомагав під час зйомок на Чернігівщині, зауважила, що створення фільму про Корюківську трагедію є важливим кроком українського суспільства до самоусвідомлення себе як нації, що аналіз і вивчення таких без сумніву жахливих подій минулого є однією з сходинок повернення українців до свого коріння, духовного відродження. Катастрофа проти людяності повинна розглядатися в глобальному історичному контексті, адже війна - це наслідок.    
Також Корюківська трагедія повинна стати для українців національним символом скорботи за жертвами всіх спалених населених пунктів України.

У фільмі не буде постановочних епізодів, лише документальна реальність - головне історична точність та почуття й переживання людей, які пережили жахливу трагедію та сприйняття її сучасниками й фахівцями. Проведення зйомок в умовах сильних морозів і дощу у Корюківці дало можливість учасникам творчої групи хоча б частково зрозуміти, в яких умовах рятувалися ті, хто вижив.

На початку березня 2013 р. Перший Національний канал представить на суд глядачів документальну стрічку про Корюківську трагедію тривалістю 44 хв.
Представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області, науковий співробітник Сергій Бутко поінформував, що на сьогоднішній день зусиллями наукових співробітників Корюківського історичного музею встановлено 1885 жертв трагедії. Чернігівська облдержадміністрація та Український інститут національної пам'яті готують видання збірника про спалені карателями села і селища Чернігівщини під час окупації, друге видання мартирологу встановлених жертв Корюківської трагедії. З власної ініціативи Український інститут національної пам'яті підготував довідник про встановлені знищені нацистськими карателями населені пункти України.


Український інститут національної пам'яті
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини