Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:07:22

Презентація монографії "Нариси новітньої історії України"

29.05.2018   11:00Агенцiя

Запрошуємо на презентацію монографії Анатолія Русначенка «Нариси новітньої історії України», що відбудеться у  вівторок, 29 травня, о 11.00 у #КМЦІнтермеццо (Чернігів, Шевченка, 9).

«Нариси новітньої історії України» відтворюють цілісне бачення автора новітньої української історії, від початку ХХ століття, революції 1914-1923 рр., до сучасності. Погляд автора - україноцентричний, але він не оминає східно- і центрально-європейської перспективи. Для здійснення цієї мети дослідник послідовно використовує дві парадигми: тоталітаризму й імперії, що в тій чи іншій мірі притаманні і його попереднім викладам. У центрі уваги - український народ у його взаємовідносинах з сусідами в Україні і поза її межами в добу революцій, нової колонізації совєтською імперією і постколоніального розвитку.

Автор вказує на витоки комунізму і більшовизму в Росії і спроби перенести їх на український ґрунт, які призвели до жахливих наслідків  у вигляді російсько-українських війн, голодоморів, колективізацій і депортацій населення. Аналізується національна політика більшовиків в Україні, яка мала наслідком спочатку українізацію, а потім шалену совєтизацію населення у вигляді русифікації, з погромом інтелігенції і національної культури у період до ІІ Світової війни і після неї.

Анатолій Русначенко - історик, доктор історичних наук, викладач, автор 10 монографій з історії України, української політичної думки, історії визвольного руху у Східній Європі. Фулбрайтівський стипендіат у Колумбійському університеті (2001-2002 роках), стажувався в Центрально-Європейському університеті. Лауреат премії імені Василя Стуса 2003 року.

Під час презентації можна буде придбати книгу автора.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.