Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 12:05:28

Виставка доробку родини Паньків "З любов’ю до рідного краю" в Чернігівському музеї

19.09.2014   15:00Агенцiя

19  вересня 2014 р. о 15-00 в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана (м. Чернігів, вул. Горького, 6) відбудеться виставка творчої родини Паньків  «З любов’ю до рідного краю».

На Чернігівщині різьба по дереву існує з давніх часів і має багаті традиції. Нею прикрашали предмети побуту, знаряддя праці, житлові і громадські споруди. На сьогоднішній день різьба по дереву, поряд з іншими видами прикладного мистецтва, відіграє переважно естетичну роль і займає достойне місце як в інтер’єрі приміщень, так і на виставках. Сучасні майстри, віддаючи  данину традиціям, шукають нові пластичні і композиційні рішення.

Творчість народного різьбяра по дереву Миколи Леонідовича Панька стала відомою завдяки експонуванню його робіт ще за радянських часів на обласних, республіканських та всесоюзних виставках. Відбулося кілька персональних виставок робіт майстра у Чернігові, Києві, Чорнобилі, Зоряному містечку (Росія), Крамфорс (Швеція).
 У 1984 році Миколі Паньку присвоєна кваліфікація народного майстра декоративно-прикладного мистецтва, у 1987 р. - почесне звання заслуженого майстра народної творчості УРСР, у  1988 році Микола Панько стає членом Спілки художників СРСР.

Серед творів Миколи Леонідовича переважають ужиткові речі: меблі та кухонне приладдя, баклаги і ковші, оправи для люстерок, дитячі іграшки. Проте різьбяр розширює діапазон своєї творчості, сміливо експериментує та шукає нові форми та виражальні засоби.
Активно залучаються до творчого процесу і члени сім’ї Миколи Леонідовича. Його дружина, Лариса Борисівна, досягла значних успіхів у народній вишивці в традиціях Чернігівщині, донька Світлана Єрнік займається вишивкою і розписом, син Володимир пробує себе в різьбі, невістка вишиває бісером ікони.
Зараз майстер перебуває у розквіті творчих сил. Його працелюбність, прагнення до самовдосконалення і активний творчий пошук є запорукою створення самобутніх художніх творів і в майбутньому.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини